DR. SZABÓ ERIKA

Full text search

DR. SZABÓ ERIKA
DR. SZABÓ ERIKA (Fidesz): Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! A családok hajléktalanságának megelőzéséről szóló határozati javaslatban önök feladatként jelölik meg annak megállapítását is, hogy milyen mértékű közvetlen és közvetett költséget eredményez a családok hajléktalanná válása.
A polgári kormány politikájának középpontjában a család állt. A családok támogatásának szükségessége áthatotta a lakáspolitikát, az anyák munkaerő-piaci helyzetének javítása érdekében módosítottuk a foglalkoztatási törvényt, bevezettünk újfajta családi támogatásokat. A családok támogatása valóban rövid távú gazdasági érdek is. A családok intézményi ellátása, a gyermekvédelem kiadásai aránytalanul magasak ahhoz képest, hogy mekkora összeggel lehetne megmenteni családokat a hajléktalanságtól. Az önök felvetésének hatására összehasonlítottam néhány adatot. Egy gyermek gyermekotthoni ellátása évente 1-2 millió forintba kerül, ugyanakkor ha egy családban egy gyermekre évente 250 ezer forint jut, a család már nem kap kiegészítő családi pótlékot. Ugyanakkor azt is mutatják a statisztikák, hogy az anyagi okokból gyermekvédelmi ellátásba az elmúlt négy év során kevesebb gyermek került. Ez is alátámasztja, hogy a családoknak nem csak anyagi támogatásra van szükségük.
Az előző kormány kidolgozta a családpolitikai pályázati rendszert annak érdekében, hogy a családok működőképességének megőrzését a helyi közösségek segítsék. Megindult olyan önkéntesek képzése, akik helyben segítik a családokat még a válsághelyzetek kialakulása előtt. Ahhoz, hogy a családok ne váljanak hajléktalanná, a szülőknek feltétlenül szükségük van munkalehetőségre. A hajléktalanná válás azonban gyakran a családi problémák, válások miatt következik be. Nagyon tanulságos az Elvált Apák Egyesületének véleménye e témakörben.
Az előterjesztéshez kapcsolódóan is kérem önöket, hogy biztosítsák továbbra is a családokat segítő önkéntesek, egyesületek működésének feltételeit. A hajléktalanok ellátásának problémáival akár naponta szembesülhetünk, de arról keveset beszélünk, hogy a hajléktalanok ellátását az állami költségvetés normatív módon támogatta. Egy hajléktalan személy ellátására az állami normatívából albérleti díjat lehetne fizetni. Ha a lakhatás mellé tesszük még az étkeztetés támogatását, a hajléktalanoknak is járó rendszeres szociális segélyt, elgondolkodtató, hogy egy hajléktalan ellátására havonta a minimálbér legalább kétharmad részét költi az állami költségvetés. A hajléktalanok nagy része rokkant- vagy időskori nyugdíjas, közel kétharmad részük rendelkezik rendszeres jövedelemmel. A ma működő ellátási rendszer kevéssé hatékony, és csak átmeneti megoldásokat kínál.
A hajléktalanok ellátása nagyon összetett feladat, amelyet az önkormányzati és állami segítségnyújtás ellenére sem sikerült megoldani. A korábbi kormány elkészítette a hajléktalanok ellátási rendszerének áttekintését, előkészítette a szükséges költségvetési terveket. Néhány megállapítást idézek ebből az összefoglalóból. (Olvassa.) A hajléktalanság okai összetettek, a hajléktalanok helyzete nagyon különböző. A hajléktalanszállókon lakók egynegyed részének van munkahelye, ugyanakkor összesen 47 százaléka rendelkezik valamilyen munkajövedelemmel, 46 százaléka, közel a fele életkora vagy állapota miatt nem munkaképes. Mindössze 7 százalékra tehető azok aránya, akik valamilyen ok miatt - viselkedési, beilleszkedési problémák, szakképzettség, munkahely hiánya - nem végeznek munkát. Ezek zöme a 18 és 25 év közötti fiatalok közül kerül ki, akik sajnos egyre nagyobb számban jelennek meg az utcákon, hajléktalanszállókon. Ezen fiatalok nagy része szenvedélybeteg, többségük gyermekintézményekből került az utcára, annak ellenére, hogy a gyermekvédelmi törvény 24 éves korig teszi lehetővé a fiatalok intézményi ellátását, továbbá életkezdési támogatást kaphatnak a lakhatási lehetőségek biztosítása érdekében. Ezen fiatalok, általában a szenvedélybetegek speciális ellátása egyre nagyobb gondot jelent. Ilyen típusú intézmények létesítésére sajnos kevesebben pályáztak, mint amekkora lehetőséget a pályázatok kiírásával nyújtott az előző kormány.
Feltétlenül szükségesnek tartom, hogy a költségvetés tervezésekor vegyük figyelembe a már elkészült terveket, az ellátási rendszer hiányosságait. Fontosnak tartom, hogy folytatódjon az a program, amely a hajléktalanok számára képzést, tréninget és munkalehetőséget tud biztosítani.
(22.20)
A szociális bérlakásprogramhoz kapcsolva a munka mellett a lakhatási lehetőségeket is biztosítva nagyon nagy előrelépést lehetne tenni. Örömmel támogatnánk egy olyan előterjesztést, amely a hajléktalanok ellátásának új formáihoz biztosítana költségvetési forrást. Számításaink szerint a következő években a hajléktalanellátás intézményrendszerének továbbfejlesztése évente 3-4 milliárd forint többlet költségvetési támogatással oldható meg.
Összefoglalva, a hajléktalanság összetett társadalmi probléma, amelynek okai között szerepelnek gazdasági okok is, de nem kizárólag gazdasági okok miatt növekszik a hajléktalanok száma. A családok szétesése, a válások mind a fiatalok, mind az elvált, a lakásból kikerülő családtagok, elsősorban az apák esetében kiemelten fontosak a hajléktalanná válásban. Sajnos a szenvedélybetegség, az ebből fakadó szocializációs problémák is igen gyakran szerepelnek a hajléktalanságot előidéző tényezők között.
Mi kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a családok működését segítsük, folytatódjanak azok a programok, amelyek életviteli, közösségi és közvetlen önkéntes segítséget nyújtanak még a krízishelyzet kialakulása előtt a családoknak. Mivel azonban ez a határozati javaslat ezen szempontokat nem tükrözi és nem akarja megvalósítani, ezért a határozati javaslat számunkra elfogadhatatlan.
Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir