ÉKES JÓZSEF

Full text search

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Az ember tényleg furcsán érzi magát, hogy a parlamentben mindkét oldalon összesen öten-öten vagyunk e témakör tárgyalásánál. Én másképp kívánom megközelíteni az egész dolgot. Egyrészt gyakorló polgármester vagyok, és kérem a türelmüket, hogy egy-két dologra figyeljenek oda.
Amit Mátrai Márta a maga részéről elmondott, és amiből a vita kikerekedett, talán mindenkinek egyszer a parlamenten belül meg kellene fogadnia: ha egy eredményt egy kormány elért, azt hogyan tudom továbbfejleszteni? Nem azt, hogy hogyan lehet visszamutogatni! Helytelen!
Szeretném az én városomat önöknek kissé bemutatni. 33 ezer lakosa van. 13 600 lakás, 7200 panellakás van. Kétezer településről származnak oda az emberek. A rendszerváltás előtt az ország vérkeringésének a 11 százalékát, tehát a gazdasági eredmények 11 százalékát adta. A rendszerváltozás után '97-ig 10 ezer ember veszítette el a munkahelyét. 56 intézménye van, ebben egy 500 ágyas kórház, négy középiskola. Tehát az a típusú város, amelyik a túlélésre törekszik mindenképpen.
Ehhez szeretném még külön elmondani, hogy '97-ig 10 ezer ember veszítette el a munkahelyét. Ma, jelenleg 5,9 százalékos a munkanélküliség Ajkán.
(22.30)
Mi kellett ehhez? Még külön kiemelném, hogy Magyarországon az egy főre jutó zöldfelületek mennyisége Ajkán a legnagyobb. Működik hajléktalanszállás egyházi kezelésben, és a város is létrehozott ilyet. Működik átmeneti otthon, idősek otthona, nem zártunk be iskolát; a kórházunk adósságállománya viszont elég magas, annak ellenére, hogy megyei feladatokat is ellát és a térséget is ellátja.
Mindenképpen szeretném hangsúlyozni, akkor vagyunk korrektek ebben a kérdésben, ha az eddigi eredményekre támaszkodva megpróbálunk egy olyan előre mutató programot kialakítani, amely az embereken valóban segít. Ajkán szociális alapon pénzbeli támogatást mi senkinek nem nyújtunk. Szociális alapon a lakástartozást és a szolgáltatási díjak tartozását próbáljuk meg kiegyenlíteni, és így próbálunk esélyt adni az ott élő állampolgároknak, hogy a túlélést valamilyen szinten el tudják érni.
Mi szükséges ehhez? 2000-ben elnyertük a közmunkaprogramot 35 településsel - az én választókörzetemben 37 település van -, tehát 35 településsel végigcsináltuk a közmunkaprogramot, ami hat hónapon keresztül tartott, és további egyéves kötelezettség volt arra, hogy legalább tizenöt főt visszavezetünk a munka világába. Ugyanezt a közmunkaprogramot ebben az évben is elnyertük, 32 településsel közösen. Ezeket kellene mindenképpen erősíteni.
Másrészt ha azt mondjuk, hogy érzékenyek kívánunk erre a kérdéskörre lenni, akkor az önkormányzatok szabadon felhasználható forrását meg kell emelni, mert amelyik önkormányzat hajlandóságot mutat ebben a kérdésben, az a forrást valóban arra fogja felhasználni, ami a legégetőbb a saját települése tekintetében. Ezeket kellene erősíteni.
Aztán Magyarországon is következetesen végre kell hajtani a panelprogramot, mégpedig úgy, hogy adott esetben növeljük, illetve kialakítjuk a bérlakásállomány támogatási rendszerét, lakóparkokat hozunk létre, és ha a panelprogram keretében például a tehetősebb állampolgár kiköltözik egy lakóparkba, akkor az önkormányzatnak meg kell adni azt a lehetőséget és esélyt, hogy a lakást meg tudja vásárolni, és a szegényebb állampolgár számára tovább tudja adni. Ezekben a programokban kellene gondolkodni, és mindenképpen ezeket kellene erősíteni. Mert annak a folyamatnak a hatásait, amely megindult vagy elkezdődött az elmúlt négy év folyamán, sem ma, sem holnap még nem fogjuk érezni, de holnapután már igen, és arra kell ráépíteni a következő időszakot.
Arra kérek minden parlamenti képviselőt, hogy ha egy ilyen előterjesztés megfogalmazódik, ne szeptember 30-a legyen a határidő, hanem december 31-e. Minden társminisztérium vegyen benne részt a maga részéről, akár az egészségügyi tárca, hisz egészségügyi vonalon is nagyon sok probléma van ebből adódóan, mert a hajléktalanok bizonyos százaléka olyan egészségi állapotban van, hogy a munka világába már nem lehet őket visszavezetni. Ezekben a kérdésekben kellene olyan programokat megfogalmazni, amelyek előremutatóak, és az európai uniós támogatási rendszereket is hozzá lehet párosítani, mert az is nagyon fontos, hogy az uniós támogatási rendszereket is hozzárendelve hogyan lehet a leghatékonyabban azokat felhasználni.
Tessék nekem elhinni, az önkormányzatok vannak annyira felnőttek és tisztességesek, hogy a saját állampolgáraik érdekében mindent meg kívánnak tenni, csak ehhez hozzá kell rendelni az eszközöket és biztosítani kell a lehetőségeket. Hadd mondjak egy példát! A támogatási rendszerben az van, hogy átmeneti lakás vagy időskorúak otthonának az építéséhez csak 40 százalékot lehet nyerni, de egy önkormányzat ehhez csak nagyon nehezen tudja a másik 60 százalékot hozzárendelni. Ezekben a dolgokban kellene sokkal hatékonyabban előbbre lépni.
Azt javaslom tehát, hogy a határidő ne szeptember 30-a legyen, hanem konszenzusos alapon, az eddigi jó példákat felsorakoztatva azt vizsgáljuk meg, hogy hogyan lehet ezt továbbfejleszteni. Ez a legfontosabb kérdés. Ha így teszünk, akkor egészen biztos, hogy mindannyian, közösen a legtöbbet tudjuk tenni a rászoruló magyar állampolgárok számára.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir