JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Mátrai Márta képviselő asszony hozzászólására szeretnék két percben reagálni. Egyrészt nem értem a vitának azt a lényegét, ami bizottsági ülésen is kialakult, hogy az Orbán-kormány négyéves tevékenysége kerül napirendre. Ebben az országgyűlési határozati javaslatban semmi nincs, egy utaló mondat sincs benne, hogy az jó volt vagy rossz volt. A probléma létezik, és erről szól az országgyűlési határozati javaslat. El lehet mondani, persze fölöslegesnek tartom most, a parlamenti vitának ebben a szakaszában az elmúlt négy évet értékelni. Nem erről van szó.
A másik: a képviselő asszony azt mondta, hogy az önkormányzatok a lakhatási támogatásnál a normatívának csak egy részét használják erre a célra. Ez jogszerű. Az önkormányzatoknál a normatív támogatást nem kötelező arra a célra felhasználni, ez az önkormányzatok közötti pénzelosztás normatívája, nem a feladat-végrehajtás normatívája. Úgy gondolom, ezt nem szabad az önkormányzatok szemére hányni. Ott helyben tudják mindig megítélni, hogy mire költik a pénzt.
Természetesen a legnagyobb probléma az, hogy az önkormányzatoknál nagyon kevés a forrás, ez az elmúlt négy év nagyon rossz volt az önkormányzatoknak, '91-ben az 1994. évi támogatás reálértékének a 80 százaléka volt. (Sic!) Ez a Számvevőszék megállapítása, és a Belügyminisztérium tavaly ősszel kiadott kiadványában is olvasható. Úgy gondolom, hogy az önkormányzati vonalon ez a legnagyobb probléma.
És még, amit kifogásoltak bizottsági ülésen, ön, képviselő asszony, itt is kifogásolta, hogy az önkormányzatok életébe be akar avatkozni ez a kormány meg ez a határozati javaslat. Amit ön elmondott, úgy gondolom, hogy igen, ezek beavatkozások lennének, ahogy ön felszólította az önkormányzatokat itt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy készítsenek, küldjék el a bizottságba. (Babák Mihály: Kérte!) Én úgy gondolom, hogy ez a beavatkozás, és nem az, amikor ez országgyűlési határozati javaslatban meg van fogalmazva.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir