PICHLER IMRE

Full text search

PICHLER IMRE
PICHLER IMRE (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A családok hajléktalanságának megelőzéséről szóló országgyűlési határozati javaslattal kapcsolatban a határozat benyújtóit szeretném emlékeztetni, hogy a polgári kormány részéről Harrach Péter miniszter úr T/4617. számon törvényjavaslatot terjesztett be 2001 májusában a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény módosítására.
A fenti törvény általános indokolásában a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény hatálybalépése óta többször módosult, elsődlegesen a pénzbeli ellátásokat érintően, az 1999. évben pedig a személyes gondoskodást nyújtó ellátások tekintetében. Az 1999. évi LXXIII. törvénnyel történő módosítással vette kezdetét a szociális intézményi hálózat korszerűsítése. A javaslatban a szociális intézményi ellátásokra vonatkozó további korszerűsítési szabályok fogalmazódnak meg, az ellátottak jogvédelmét, a lakókörnyezetben történő közvetlen segítségnyújtást szem előtt tartva. Emellett helyet kaptak az egyes pénzbeli ellátások új szabályai, illetve új ellátásként bevezetésre kerül az adósságkezelési szolgáltatás.
A jogharmonizációs kötelezettségeinknek eleget téve, a szociális biztonsági koordináció megteremtése érdekében szükséges szabályok megalkotását is tartalmazza a javaslat. A javaslat szorosan kapcsolódik a 2084/1998. (IV. 8.) számú kormányhatározat alapján a közösségi vívmányok átvételét szolgáló nemzeti program felülvizsgálatával kapcsolatos tevékenységhez, valamint a 2212/1998. (IX. 30.) számú kormányhatározat értelmében a csatlakozásig terjedő időszakra vonatkozó jogharmonizációs programhoz és a program végrehajtásával összefüggő feladatokhoz. A jogharmonizációs kötelezettség az európai közösségi jog négy alapszabadságának egyikéhez, a személyek szabad áramlásához kapcsolódik.
A törvény módosítása a személyek szabad áramlása témakörön belül található szociális biztonsági koordináció, ezen belül a szociális ellátásokra vonatkozó európai közösségi jognormákkal való összhang megteremtése érdekében szükséges. A javaslat új támogatási formaként vezeti be az adósságkezelési szolgáltatást. Az adósságterhek enyhítése érdekében az elmúlt években több célprogram indult, amelyek különböző lakossági hátralékok kezelését célozták meg.
Ezen programok hozzájárultak a családok terheinek részbeni mérsékléséhez, de hatásuk átmeneti volt, céljukat csak részben érték el. Emiatt szükséges olyan rendszerű adósságkezelés kialakítása, amely a családok eladósodását komplexen kezeli és beilleszthető az önkormányzatok szociális tevékenységébe.
A javaslat szerint az adósságszolgáltatás olyan új ellátási formaként került bevezetésre, amely a pénzbeli támogatást összekapcsolja a háztartás gazdálkodására, fogyasztási szerkezetének átalakítására, jövedelemszerző képességének javítására irányuló adósságkezelési tanácsadással. A javaslat emellett összhangot teremt az adósságkezelés és a már jelenleg is szabályozott, a háztartás folyó havi kiadásait csökkentő lakásfenntartási támogatás között. A javaslat a szociális intézményrendszer vonatkozásában tovább folytatja azt a korszerűsítési programot, amely az 1990. évben vette kezdetét. Az intézményfejlesztési program elsősorban a humanizált szolgáltatások erősítését, az ellátottak jogvédelmének intézményesített hátterét, valamint a rugalmasabb, hatékonyabb rehabilitációs tevékenység biztosítását tűzi ki célul.
A módosításban megjelenő szabályok ezeknek a célkitűzéseknek kívánnak megfelelni azzal, hogy növelik az intézményeket fenntartók felelősségét, ugyanakkor segítséget nyújtanak a rugalmasabb ellátásszervezési technikák bevezetésére, alkalmazására is.
Baranya megye 7. választókörzetében, Szigetvár, Szentlőrinc térségében a polgármesterek információi alapján azt gondolom, hogy a szociális jogok, a család és a gyermekek védelmére vonatkozó törvények messzemenően érvényesülnek, a hatályos jogi szabályozás és az állami, önkormányzati, illetve civil intézményhálózat megfelelő módon járul hozzá a családok hajléktalanná válásának megelőzéséhez.
Összefoglalva: azt szeretném hangsúlyozni, hogy a 2001 májusában konszenzussal elfogadott jogi szabályozást kell a jövőben erősíteni. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.
(21.50)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir