PÁNCZÉL KÁROLY

Full text search

PÁNCZÉL KÁROLY
PÁNCZÉL KÁROLY, az oktatási és tudományos bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A T/108. számú törvényjavaslat a közoktatásról szóló törvény módosításáról éles vitát váltott ki az oktatási bizottságban, amelyben a kialakult kisebbségi vélemény az alábbiakban foglalható össze.
A javaslatban található változások négy nagy csoportra oszthatók: a kerettantervvel összefüggő kérdésekre, az Országos Köznevelési Tanács további jogállására, a tanév rendjére és a pedagógusok kötelező óraszámának a csökkentésére.
A kerettantervvel kapcsolatban: azáltal, hogy a tantervi szabályozás megszűnik kötelező erejű lenni, az átjárhatóságot szolgáló legfontosabb ereje szűnik meg. Ma a magyar közoktatásban a legnagyobb gond, hogy rettentően nagy az eltérés az egyes iskolák között minőségben, szakmai munkában. A polgári kormány a kerettanterv bevezetésével, amelyet a pedagógusok támogattak, az iskolarendszer megszilárdításával igyekezett sokat tenni az esélyt teremtő közoktatásért. A kerettanterv kötelező jellegének eltörlése mindezt alapvetően veszélyezteti. Nehéz lesz mérni, nehéz lesz kimeneti vizsgákat, érettségit szervezni, nem lesz átjárhatóság. Mi történik majd most? A lovak közé dobják a gyeplőt, mindenki azt csinál, amit akar - majd a tizenkettedik év végén találkozunk. Fognak-e így az esélykülönbségek csökkenni? Nem fognak! Ha a közös, egységes követelményrendszert szétverjük, akkor az iskolák közötti különbségek tovább fognak növekedni.
A tanév rendjével kapcsolatban: a kerettantervben szereplő óraszámokhoz hasonlóan a miniszter a javaslat szerint innentől kezdve kénye-kedvére állapíthatja meg a tanév rendjét. A bizottsági ülésen kiderült, hogy semmilyen egyeztetés a szakmai szervezetekkel, pedagógusokkal nem előzte meg a törvényjavaslat benyújtását. Az előterjesztés kizárólag, már ami a tanév rendjére vonatkozik, a naptárra, a kiszámítható tanévkezdésre koncentrál, ezt tartja a legfontosabbnak, és ezért inkább kiveszi a törvényből a tanítási év hosszát, a 185 tanítási napot, inkább beengedi a szombati tanítási nap lehetőségét, és veszélyezteti az őszi szünet meglétét. Az intézmények 80 százaléka úgy gondolta az elmúlt tanévben, hogy korábban kezdenek, és így elnyújtva a tanévet csökkentik a napi terhelést, mert ez felel meg inkább a gyermekbarát iskolának, semmint zsugorítani a tanévet és növelni a gyermekek terhelését.
Az Országos Köznevelési Tanács további jogállásáról: az OKNT véleményezési jogát lehet egyetértési joggá emelni. Ebben az esetben, azt gondoljuk, fontos lenne magának az OKNT-nek egy pontosabb, precízebb szabályozását leírni. De ha ennyire fontos ez a szervezet, ennyire fontos ennek a szervezetnek a véleményezési joga, akkor most miért nem lehetett a véleményét kikérni (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Kikértük!) a kerettanterv kötelezőségének eltörlése ügyében vagy a tanév rendje kapcsán vagy éppen Aáry-Tamás Lajos kirúgása előtt?
A pedagógusok kötelező óraszámának csökkentését támogatjuk. De! Amikor a kötelező óraszámok emelése megtörtént, akkor sem járt a megtartandó szaktárgyi tanórák emelésével. Viszont voltak általános fejlesztési feladatok a magyar közoktatásban, részben a kerettantervekre, a minőségbiztosításra való felkészülés, ettől a tanévtől pedig az egyéni fejlesztésre, tehetséggondozásra, közösségfejlesztésre kell időt fordítani. Ezeket a tevékenységeket ismerte el az óraszámokra vonatkozó szabály, elismerhetők voltak a pedagógusok egyéb tevékenységei.
Összegezve úgy ítéljük, hogy a bele-belekapkodó törvénymódosítás következményeként az állami oktatáspolitikának ismét a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság lesz a legfőbb jellemzője. Szocialista törvénycsomagokra, csomagokra már volt példa, azokra jól emlékezünk. Most egy liberális javaslattal, egy kis rakással állunk szemben, úgyhogy a javaslatot általános vitára alkalmatlannak tartjuk.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir