DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Való igaz, a kormányprogram olyan elvárásokat külön nem fogalmaz meg, amelyeket a hatályos jogszabályok rendeznek, jogszabálytárat nem mellékeltünk ezen anyaghoz; megtekinthető egyébként az arra hivatott intézményekben.
A kormányprogramunk 10.1. bekezdése a VII. fejezetben utal a nemzeti környezetvédelmi programra, amelynek egyik fejezetét úgy hívják, hogy környezetkímélési, környezeti katasztrófamegelőzési program, amely négy alfejezetből áll, ez jelenleg is az Országgyűlés által hatályosan elfogadott rész: a levegő-gammadózis megfigyelőrendszerből, a vízminőség-javító rendszerből, a határátkelőhelyeken a sugármérési dózisokból, illetve a mobilállomások felállításából. Erre utal egyébként a VII. fejezet 10.8. alpontja, amely azt mondja, hogy ezeknek az állomásoknak a pénzügyi hátterét meg kell teremteni, amelyet sajnos 1997 óta mind ez idáig nem sikerült megtenni; ezt önök sem valósították meg négy év alatt.
Egyebekben, ami az árvízvédelmet illeti, a VII. fejezet 10.5. pontja utal a Vásárhelyi-tervre, amely a Tisza völgye és mellékfolyóinak árvízvédelmi helyzetét hivatott rendezni, azon szellemben, amely nem a gátak megemelését, hanem a víz mozgásterének előtérbe helyezését javítja.
Egyebekben szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a katasztrófahelyzetekben, a katasztrófahelyzetekkel kapcsolatos megelőzési programban nem biztos, hogy politikai ellenpéldákat kell hozni és ezt politikai célokra kell felhasználni, hiszen itt emberek sorsáról van szó, és azt a gyakorlatot is szeretnénk elkerülni, amely a két évvel ezelőtti árvíznél az úgynevezett "katasztrófabiznisz" kialakulásához vezetett. Tehát ezt nem propagandára, hanem valóban prevencióra, megelőzésre és a kárvallottak megsegítésére, valamint ennek elkerülésére kívánjuk alkalmazni. Ajánlom figyelmébe ismételten az olvasmányt.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir