HERBÁLY IMRE

Full text search

HERBÁLY IMRE
HERBÁLY IMRE (MSZP): Elnök Asszony! Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tudom, hogy nem kormánypárti műfaj az interpelláció. Most egyéni képviselőként, agrárszakemberként mégis ehhez a műfajhoz folyamodom, mert Kelet-Magyarországon, benne az észak- és a dél-alföldi, valamint a közép-magyarországi régióban, de az észak-magyarországi régió déli részén is nagyon nagy a csapadékhiány. Az ország ezen részén ez évben 30-50 milliméter csapadék hullott, ez 120-170 milliméterrel kevesebb, mint a sokévi átlag. Ezen a helyzeten még az sem segít, hogy az utóbbi időben 50-70 milliméter hullott. A helyzet különösen kritikus Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Heves megyében.
Az őszi vetésű növények jelentős része arató-cséplő géppel betakaríthatatlannak látszik, másutt sok esetben pedig értelmetlennek. Búzából várhatóan 30-40 százalékos, tavaszi és őszi árpából, repcéből 40-60 százalékos kiesés várható, ami - ismerve azt, hogy e növények vetésterületének 30 százaléka e térségben található - több mint egyszerű térségi probléma.
A gazdáknak ez az első jelentős árbevétele, a visszafizetendő hitel első részletének, a termeléshez felhasznált anyagok halasztott fizetésének forrása, a család további boldogulásának alapja. Ez most elmarad, hiányozni fog a kasszából, a családok, a bank és a kereskedelmi vállalatok kasszájából egyaránt. A következményeket bizonyára nem kell ecsetelnem: zavarok a hitelek visszafizetésekor, a következő év megalapozásában, a közeli és a távolabbi tervek megvalósításában.
(11.00)
Mindezek nemcsak a mezőgazdasági vállalkozásokat rengetik meg alapjaiban, hanem az egész magyar gazdaságot, az egész magyar társadalmat is érintik. Kétszer ad, aki gyorsan ad. Gyors és hatásos intézkedésekkel csökkenthetővé válna a várható katasztrófa.
Kérdezem a miniszter urat, mit kíván tenni az FVM az aszállyal sújtott gazdaságok gondjainak csökkentése érdekében. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir