BORKÓ KÁROLY

Full text search

BORKÓ KÁROLY
BORKÓ KÁROLY, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! A foglalkoztatási bizottság egyedüli előadójaként néhány szót szólnék a többségi véleményről is, ha lehet. Hasonló dolgokat hallottunk a foglalkoztatási bizottság többsége részéről is, mint ami itt a többségi véleményekben általában elhangzott. Ecsetelték a törvénymódosítás nagyszerűségét, és azt, hogy milyen jótétemény ez az ország lakossága részére.
A kisebbségi vélemény ezzel ellentétes. Néhány olyan gondolatkör köré csoportosítható a kisebbségi vélemény, amely az "üres kassza" elmélettel, a 20 százalékos családipótlék-emeléssel, a nyugdíjemeléssel, a közalkalmazotti béremeléssel, a minimálbér adómentességével és a törvényjavaslat saláta jellegével függ össze.
A kisebbségi véleményt megfogalmazók először is arra hívták fel a figyelmet, hogy alapvető ellentmondás van aközött, hogy a kormány jelentős pénzeket oszt szét a társadalom különböző rétegei körében, valamint aközött, hogy közben azt mondja, üres a kassza. Érdekes módon, amikor a pénzügyminiszter úr körbenézett, rögtön talált 320 milliárd forint többletbevételt az idei évre az államháztartásban.
A többségi vélemény szerint a családi pótlék igen jelentős növelése történik meg. A kisebbségi vélemény ezt a növekményt szerényebbnek tartja, hiszen egygyermekes család esetében 760 forint a növelés mértéke, kétgyermekes család esetében pedig 940 forint. A többségi vélemény hirdetői állandóan elfeledkeznek arról, hogy az elmúlt ciklusban kiegészítő családi pótlék bevezetésére került sor, amelynek összege megegyezett a családi pótlék mértékével, és a szociálisan valóban rászorult családok gyermekei után folyósította ezt az akkori kormányzat. Ez egy gyermek után 4200 forint volt, két gyermek után pedig ennek a duplája. Ehhez képest a mostani 760, illetve 940 forintnyi emelés elhanyagolható mértékű.
A liberál-szociális kormány egy hagyományával azonban mindenképpen szakított, mégpedig azzal, hogy különbséget tesz gyermek és gyermek között. Emlékezhetünk arra, hogy a Bokros-csomagban hogyan és mi módon történt ez a különbségtétel. Akkor a módosabb családok gyermekeitől egyszerűen megvonták a családi pótlékot. A mostani módosító javaslatnak ez mindenképpen előnye, hogy legalább nem tesz különbséget gyermek és gyermek között, a növekedés minden gyermeket egyaránt megillet. Kifogásunk volt a családipótlék-emeléssel kapcsolatban, hogy ez a szerény növelés a szociálisan rászorult családok helyzetén alapvetően nem javít.
A másik gondolatkör a nyugdíjak emelése volt. 19 ezer forinttal egységesen emeli a nyugdíjasok járandóságát egyszeri kifizetésként a mostani kormányzat. Ha valóban igaz az a tétel, amit számtalanszor hallottunk és hangoztattak, hogy a polgári kormány ennyi pénzt vett el a nyugdíjasoktól, akkor azt gondoljuk - és ezt is hangsúlyoztuk -, hogy akkor lenne igazán elegáns és valóban reális is a nyugdíjemelés, ha ez a 19 ezer forint a nyugdíjalapba beépülne. Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy az elmúlt időszakban a nyugdíjemelés a mindenkori infláció fölötti volt. A Horn-Kuncze-kormány 12 százalékos reálbércsökkenésével szemben a polgári kormány 16 százalékos reálbér-növekedést ért el a nyugdíjasok esetében.
Szóltunk még a közalkalmazottak béremeléséről is, amely valóban jelentős, átlagban 50 százalékos, de lesz olyan, ahol az emelkedés 20 százalékos, és lesz, ahol 70 százalékos lesz. A minimálbér a beharangozottakkal ellentétben mégsem lesz teljesen adómentes, hiszen 50 ezer forint helyett 43 500 forintot fognak megkapni a munkavállalók.
Azt is kifogásoltuk, hogy a törvény saláta jellegű, együtt módosítja a családtámogatási rendszert, illetve a földtörvényt, holott ezek a dolgok egymástól nagyon távol állnak.
(10.30)
Az előbb elmondottak alapján az ellenzéki képviselők - 10 ellenszavazattal - nem tartják általános vitára alkalmasnak a törvénymódosítást.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir