DR. SIMON GÁBOR

Full text search

DR. SIMON GÁBOR
DR. SIMON GÁBOR, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Elnézést mindenkitől a kis technikai malőrért, de korábban azt a tájékoztatást kaptam, hogy később fogok szóhoz jutni. Ebből következően az informatikai bizottság ülésén vettem részt ellenzéki képviselőtársaimmal együtt; nagyon jóízű volt. Most viszont, elnök asszony, elmondanék néhány gondolatot, miután megbízott a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság a többségi álláspont ismertetésével. Köszönöm szépen, hogy ennyire aggódtak értem, hogy meg fogok-e érkezni. (Babák Mihály: Az égvilágon senki sem aggódott.) Íme, itt vagyok. (Derültség.)
A bizottsági ülésen 12 igen, 10 nem szavazattal, tartózkodás nélkül általános vitára alkalmasnak találtuk az elénk került, a költségvetésről szóló törvénymódosítást. A bizottság többségi véleménye szerint a törvényjavaslat alkalmas a legalacsonyabb jövedelmű munkavállalók, a többgyermekes családok, a nyugdíjasok és a közalkalmazottak helyzetének javítására. Összhangban van a kormányprogram vállalásaival és társadalmi elvárásaival.
Mint a bizottsági vitában is elhangzott, a közalkalmazotti bértábla módosításával a kormányzat 550 ezer közalkalmazottat átlagosan 50 százalékos béremelésben részesít. A bizottság kormánypárti képviselői a vitában hangsúlyozták, hogy ekkora mértékű béremelésre még nem volt példa Magyarország újkori történelmében.
Megítélésünk szerint a javaslat alkalmas a közalkalmazottak tekintetében a bérfelzárkóztatási folyamat megindítására; alkalmas arra, hogy részben helyreállítsa a közszférában dolgozó képzett szakemberek munkájának becsületét, a szakmai tudás méltó anyagi elismerését, másrészt a minimálbér emeléséből adódó bértorlódást is megszünteti.
A kormánypárti többség a foglalkoztatás javítása szempontjából különösen fontosnak és támogatásra méltónak tartotta a törvényjavaslat azon rendelkezését, melynek értelmében a minimálbér adómentessé válik. Ez a javaslat egyrészt javítja a munkavállalók bérpozícióit, másrészt csökkenti a munkaadók terheit, így ösztönzi a foglalkoztatottak számának növekedését.
A bizottsági vita során - az ellenzéki képviselőkkel ellentétben - a Magyar Szocialista Párt képviselői, valamint a szabad demokraták pozitívan értékelték, hogy az Országimázs Központ által kezelt előirányzat megszűnik, és az az ingyenes gyermekétkeztetésre fordítható pénzeszközök számát fogja gyarapítani. A nyugdíjasok megkapják a tőlük korábban elvett 19 ezer forintos juttatást, valamint a családi pótlék 20 százalékos megemelése és az iskolakezdés előtti plusz egy havi családi pótlék kifizetése olyan javaslat, amely jelentősen könnyíti a többgyermekes családok megnövekedett anyagi terheit.
Mivel az állampolgárokat pozitívan érintő módosításokról van szó, érthetetlen volt a bizottság kormánypárti képviselői számára, hogy az ellenzéki képviselők miért nem tartották alkalmasnak a törvényjavaslatot általános vitára. Ennek tükrében az is elgondolkodtató, hogy az első helyen kijelölt bizottság ülésén, noha az ellenzék nem támogatta a törvényjavaslatot, de tartózkodott a szavazáskor.
A kormánypárti többség a bizottságban egyértelműen és határozottan állást foglalt amellett, hogy a törvénytervezetet általános vitára alkalmasnak tartja.
Köszönöm szépen, elnök asszony, köszönöm, képviselőtársaim. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir