IVANICS ISTVÁN

Full text search

IVANICS ISTVÁN
IVANICS ISTVÁN, a gazdasági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! A költségvetés módosításáról történt vitában a gazdasági bizottság keretén belül számos érv hangzott el amellett, hogy valóban indokolatlan az a törvénycsomagmix, amely a költségvetéshez párosul, hiszen aránytalan, és hangsúlyozom, indokolatlan ilyen mértékű törvénymódosítás ezen adományozás mellé.
Nem is készültek számítások a költségmódosítással behozni szándékozott, nem tervezett kiadások továbbgyűrűződő hatásait illetően, elsősorban a pénzromlás várható mértékét illetően. Nem is kaptunk erre világos választ. Nyilvánvaló, hogy nem fiskális kényszer szülte a költségvetés-módosítást. Inkább a rendelkezésre állás kérdése a nemzeti vagyon felett, vagyis hogy szabadon és lehetőleg gátlások nélkül lehessen a vagyont úgy csoportosítani, ahogy ezt a Medgyessy-csapat érdeke kívánja; a lehetőség, hogy egy füst alatt egy sor álcázott törvénymódosítással rendezzék át a nemzeti vagyon feletti rendelkezés szabályait. Ezzel kettős célt érnek el: egyrészt kielégítik a klientúra igényeit, másrészt bebiztosítják magukat a túlköltekezés várható ellentételezésére a privatizációs csapok kinyitásával.
Jól rávilágított a bizottsági vitában erre Fónagy János alelnök úr kérdése, hogy mi szükség van a száz százalékban állami tulajdonban lévő Magyar Postát az ÁPV Rt.-be vinni, valamint a Ferihegyi repülőteret. Képviselőtársam indokolása az előzőekben nyilvánvalóan erre nem adott magyarázatot. Nem sikerült értelmes választ kapni ezekre a kérdésekre, továbbá árulkodó az is, hogy a közel 80 oldalas anyagból mindössze 9 oldal a költségvetés módosítása.
A mögöttes szándékok által vezérelt törvénymódosítási mix összelapátolása magától értetődően az érdemleges egyeztetési folyamatokat eleve nem tette lehetővé a munkavállalói és munkaadói oldallal. Különösen felháborítóak az egész országot érintő földbirtok-politikai ravaszkodások, ezek teljesen indokolatlan beemelése a költségvetés módosításába. Tisztességtelen politikai magatartásnak tartjuk, hogy szavakban a családi gazdaságok változatlan támogatását hangoztatják, s közben egy álcázott törvénymódosítással, melynek talán hívószava az adományozás, elveszik a továbbfejlődés, a szülőföldön való megélhetés lehetőségét.
Ezek miatt a polgári oldal nem tartotta általános vitára alkalmasnak a költségvetés módosítására benyújtott javaslatot, és kérem képviselőtársaimat, gondolják át, hogy valójában mit rejt ez a költségvetési módosítás, hiszen az az egyszerű adományozás, amelyet kampányfogásként megígért a Medgyessy-kormány, úgy érzem, sokkal becsületesebb és tisztább módon is odaadható, biztosítható a magyar állampolgárok számára.
(10.10)
Nem azt kifogásoljuk, hogy ígéreteket be akarnak tartani, hanem azt kifogásoljuk - és ezért nem elfogadható ez a költségvetési módosítás -, hogy olyan szándékok lapulnak meg ezen módosítások mögött, amelyek az ország távlati céljait, perspektíváját rombolják és döntik romba - döntik romba azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a vidéki Magyarország felépítésére oly sikeresen megtettünk az elmúlt időszakban. Ezért kérem még egyszer, hogy ezt a költségvetési módosítást ilyen módon ne támogassuk. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir