HARRACH PÉTER

Full text search

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Sok olyan gondolat elhangzott a miniszter úr felszólalásában, amit mi is örömmel tudunk támogatni, hiszen mindent támogatunk, ami az emberek, a családok jólétét segíti. Fontos megjegyezni, hogy ezek mögött az intézkedések mögött koncepció kell hogy legyen, és ebben nyilván lényeges különbség van a két oldal között.
Nem előzmény nélküliek azok az intézkedések, amelyekről a miniszter úr beszélt, és erről szeretnék néhány szót szólni. Először talán a munkanélküliség kezeléséről: nagy megdöbbenéssel tapasztaltam abban az időben, amikor én felügyeltem ezt a területet, hogy Európa többi országában - elsősorban azokban, ahol baloldali kormányok vannak hatalmon, Angliát említeném példának, de a tengerentúlon is - ugyanazokkal a problémákkal és ugyanazokkal az eszközökkel találkoznak, illetve élnek a kormányok, mint a polgári kormány tette. Tehát a munkanélküliség kezelésében nincs jobb- vagy baloldali megoldás, jó megoldás van. Ennek részleteiről most nincs időm beszélni.
A családok támogatásánál számunkra a demográfiai helyzet megoldása, illetve annak a belső erőnek a megmozdítása, a családok mellé odaálló állami támogatás volt a lényeges, ami, úgy érzem, ellentétes a jelenlegi törekvésekkel, hiszen fontos szempont volt számunkra, hogy ne növeljük a segélyből élni kívánók számát. Egyetlen számot mondanék: 200 milliárdról 400 milliárdra emeltük a családok támogatását, tehát megdupláztuk. A 13. havi családi pótlék elődje volt a 13. havi kiegészítő családi pótlék, tehát ez sem előzmény nélküli.
A béremelésről két gondolat: a minimálbér két és félszeresére emelése... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Még fél percem van, ha a miniszter úréhoz mérem az időmet. (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiban.) Tehát két és félszeresére emelése alulról nyomta fölfelé a béreket, és ez, azt hiszem, nagyon fontos szempont. Mi ágazatonként kezdtük emelni a béreket, gondoljanak a köztisztviselőkre.
Végül egy mondat a nyugdíjasokról: soha nem fordult elő, egyetlen ciklusban sem (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy mind a négy évben reálértékben emelkedtek volna a nyugdíjak, az előző ciklusban előfordult.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir