DR. SIMICSKÓ ISTVÁN

Full text search

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Mindenképpen indokoltnak tartom, hogy a Házszabálytól való eltéréshez hozzászóljunk, tekintettel arra, hogy az elmúlt héten a Honvédelmi Minisztériumban volt egy négypárti tanácskozás, megbeszélés. Ezt követően a honvédelmi bizottság fideszes és MDF-es tagjai kezdeményezték, hogy a megalapozott döntés érdekében az afganisztáni magyar katonai szerepvállalás tárgyában kapjon a honvédelmi bizottság is tájékoztatást, illetve hallgassuk meg ezen a héten a Magyar Honvédség azon két tisztjét, akik kint jártak, úgymond, helyszíni terepszemlét tartottak.
Az egyik tiszt részletesen, mintegy két percben beszámolt a honvédelmi bizottságnak arról, hogy milyen európai viszonyok vannak Afganisztánban, és milyen körülmények várnak az oda küldendő magyar katonákra. Igaz, ők nem is ott jártak, ahová a magyar katonákat küldenénk, tekintettel arra, hogy Kandahárban jártak ezen a kétnapos úton, és a magyar katonák a kormány előterjesztése értelmében Kabulban vennének részt mindenféle feladatban.
(9.40)
A Fidesz előre közölte, még a múlt héten, hogy ma, kedden délután tartjuk a frakcióülésünket, és ekkor döntünk arról, támogatjuk-e a kormánynak azon szándékát, hogy felfegyverzett, harcoló magyar katonákat küldjön Afganisztánba, vagy pedig sem. A Házszabálytól való eltérést jelen esetben nem tartjuk szükségesnek, egyrészt mert ha a kormány esetleg tett előre bármiféle ígéretet nemzetközi vonatkozásban, és sürgeti az idő, a mi álláspontunk már délután ismert lesz, és ennek szellemében járhat el. Másrészt, ez év október 24-én kapott tájékoztatást a kormány, hogy felajánlhat egy magyar katonai kontingenst Afganisztánba. Eltelt, kérem, másfél hónap. Ha a kormány magának ad másfél hónapot, akkor ne várja el a parlamenttől, hogy három nap alatt döntsön. Ez egyértelműen kényszerhelyzet-teremtés, ezért semmiképpen sem tartjuk indokoltnak jelen helyzetben a Házszabálytól való eltérést.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir