PÁL TIBOR

Full text search

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány a bérlakásprogramot és a lakóépület-felújítási programot az elmúlt időszakban elért eredmények alapján természetesen tovább kívánja folytatni és tovább kívánja fejleszteni. Ennek első lépéseként a lakásépítés kedvezményes, más néven vagy ismertebb nevén: szocpol-kedvezményes összegét december 1-jével megemeltük. További előrelépést jelentett, hogy december 1-jétől a fiatal gyermektelen vagy egygyermekes házaspárnak kérésére két gyermekig a lakásépítési kedvezményt önálló hitelként a pénzintézet megelőlegezi.
A jelenleg érvényben lévő jogszabályok lehetőség nyújtanak arra, amit ön is mondott és kérdésében felvetett, hogy az önkormányzat és a hitelintézet együtt nyújthat lakás célra egy azonos ingatlan esetében támogatást. A hitelintézetek és a hitelt nyújtó önkormányzatok a hitel fedezetéül természetesen jelzálogjogot jegyeztethetnek be az ingatlanra.
Az ingatlan-nyilvántartásról szóló '97. évi törvény szerint elidegenítési és terhelési tilalmat szerződésben kikötött módon jegyezhetnek be. Ugyancsak e törvény rendelkezik arról, hogy a jelzálogjog bejegyzési sorrendje időrendben történik.
A lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet szerint a kölcsönt nyújtó hitelintézetet a jelzálogjog az államot megelőző ranghelyén illeti meg. Az önkormányzat ranghelye ezt követően lehet rögzítve.
Ismert előttünk az a probléma, amit ön jelzett. Ismert, hogy ez az eljárás és ez a rangsor esetenként gondot jelent a számvevőszéki ellenőrzéseknél. Ezt a problémát az államháztartásról szóló törvény módosításával lehet kezelni. A törvény módosítása kapcsán fogjuk megvizsgálni az ilyen eseteket, ennek számosságát, és azt fogjuk kezdeményezni a Pénzügyminisztérium felé, hogy az államháztartási törvényben ennek a rendezése történjen meg. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir