BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Nagyon rövid leszek. A fogyatékostörvényt érintő módosító indítványokat szeretném még szóba hozni. Ez az ajánlás 52., 53. pontjában található.
Ami az 52. pontban szerepel, az a siketekre vonatkozó definiálás, hiszen ők nem értettek egyet az eredeti szöveggel. Most itt szerepel egy olyan szövegváltozat, amely különbséget tesz a 25 éves kor előtt megsüketült, illetve halláskárosodást szenvedettek és azok között, akik felnőtt korban kerültek ilyen helyzetbe; és utal a hangzó beszéd érhető ejtésének az elmaradására.
Számomra meglepetés, hogy miközben a tárca is támogatta ezt a módosító indítványt, miközben a siketek is nagy megnyugvással egyetértettek ebben a megoldásban, megint csak a szociális bizottság egyharmada sem támogatta. Nem tudom, hogy miért nem.
Az 53. ajánlási pont foglalkozik a Fogyatékosügyi Tanács összetételével. Egy új paragrafust próbáltunk ide beiktatni, mert az a tapasztalat, hogy sok gond van ezzel a tanáccsal, hogy a személyek, akiket a különböző minisztériumok delegálnak vagy nem is delegálnak, nem vesznek részt, sűrűn változnak. Ebben a szövegben arra tettünk kísérletet, hogy minden tárcánál legyen egy olyan megbízott, nevezhetnénk ezt fogyatékosügyi referensnek is, akinek feladatkörébe tartozik, hogy a Fogyatékosügyi Tanácsban is részt vegyen, meg akinek feladatkörébe tartozik, hogy ezekkel a kérdésekkel foglalkozzon és komolyan foglalkozzon.
Kísérletnek szántuk ezt a szöveget, és sajnáljuk, hogy nem találkozott a tárca egyetértésével, merthogy itt az előterjesztő képviselője is nemet mondott, pedig azt gondolom, hogy igazából arra lenne szükség, hogy ezen is túlhaladjunk, és foglalkozzon a törvénymódosítás azzal is, hogy mi történik a Fogyatékosügyi Tanácsnál megfogalmazott javaslatokkal. Mert megint csak az a tapasztalat, hogy megbeszélik a tanácsban a különböző problémákat, és utána az ott kialakult álláspontok, vélemények igazából nem erősödnek fel, nem közlekednek a maguk hivatalos útján fölfelé.
Azért hoztam ezt szóba, mert úgy gondolom, hogy ha hozzányúlunk a törvényhez és történetesen érintjük a Fogyatékosügyi Tanács összetételét is, akkor jó lenne kicsit tovább csiszolni rajta, annak érdekében, hogy hatékonyabb munkát tudjon végezni ez a tanács a jelenleginél.
Köszönöm a figyelmet. (Lezsák Sándor tapsol.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir