TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Úgy érzem, hogy még további érveket kell elmondanom a kormánypárti képviselőtársaimnak, ezért engedjék meg, hogy a saját képviselőtársaiktól idézzek, és a saját képviselőtársaik által e tárgyban benyújtott módosító javaslat indoklását olvassam fel: "Egy alkotmányos jogállamban elsődleges elv, hogy a jogszabályokat kizárólag a független bíróságok értelmezzék. A jogállamiság és a jogbiztonság egyik alaptörvénye, a jogalkotásról szóló 1987. évi törvény szól a jogi normák rendjéről. A törvény a normákat alapvetően két csoportra osztja, jogszabályokra és az állami irányítás egyéb jogi eszközeire. Utóbbiakon belül jogi iránymutatás formájában az Országgyűlés és a kormány részére biztosítja azt a jogot, hogy elvi állásfoglalásban értelmezze a jogszabályokat."
Tisztelt Képviselőtársaim! Az önök képviselőtársai mondják ezeket, és folytatnám, hogy mit mondanak még ebben a tárgyban. Alkotmányban rögzített szabály, hogy adót csak törvény állapíthat meg, a PM azonban nem jogalkotó, az Országgyűlés által meghozott adótörvények rá ugyanúgy vonatkoznak, mint az összes adózóra, a társadalomra. Pont ezért biztosítja az Országgyűlés, és nem az egyes jogalkalmazók számára a jogértelmezés lehetőségét a jogalkotási törvény. A törvényjavaslat eme passzusa nemcsak a jogalkotási törvényt és ezzel együtt a magyar alkotmányt sérti, de emellett egyéb gyakorlati problémákat is okozhat. A bíróságok mint jogértelmező hatóságok a fék szerepét jelentik, amennyiben elejét veszik a jogalkalmazók önkényes jogértelmezésének. A jogalkotó szervek által kiadott jogértelmezések azonban a bíróságokat is kötik. Nem véletlen, hogy az Alkotmánybíróságot több alkalommal is megjárta a kérdés, és álláspontja e tekintetben messzemenőkig következetes és egyhangú volt, amit az előbb már felidéztem.
Tisztelt Képviselőtársaim! E módosító javaslatot 2002. november 11-én dr. Csiha Judit országgyűlési képviselő és dr. Vastagh Pál országgyűlési képviselő terjesztette a parlament elé. Kérem ezek után önöket, lelkiismeretük szerint szavazzanak.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir