DR. NAGY GÁBOR TAMÁS

Full text search

DR. NAGY GÁBOR TAMÁS
DR. NAGY GÁBOR TAMÁS, a külügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A számítástechnikai bűnözésről szóló egyezmény megszületésének alapvető oka a számítástechnikai rendszerek fejlődésének gyorsasága, mindennapi életben való jelenléte és az ezzel összefüggésben megjelent visszaélések, új típusú bűncselekmények szankcionálásának az igénye. (Folyamatos zaj.) Az adatvédelem, a szellemi termékek tulajdonjogának érvényesítése, a számítógépes kihágások és a világhálón megjelenő rasszizmus, idegengyűlölet és gyermekpornográfia megjelenése új típusú szabályozást igényel.
Az Európa Tanács egyezménye a témában az első nemzetközi egyezmény, amely a számítógépes bűncselekményeket tételesen definiálja, rendkívül nagy vitát keltett, ugyanis számos informatikai szakértő attól tartott, hogy a szigorú szabályozás a lényegétől fosztja meg az internetezés rendszerét és a használók magánéleti szabadságát. Éppen ezért több ország fenntartásokat fűzött a megerősítéshez. Magyarország mindössze egyetlen fenntartást fűzött az egyezményhez, a 9. § (2) bekezdésének b) pontját nem kívánja alkalmazni, ahogy ez elhangzott.
A Magyar Országgyűlésben egyébként 2001 novemberében már megtárgyaltuk a Btk.-módosítást, és ekkor figyelembe vettük az egyezményben foglalt elveket, és számos változtatás már ennek a nemzetközi egyezménynek az alapulvételével történt meg.
A külügyi bizottság az Európa Tanács egyezményét november 6-án megvitatta, és általános vitára bocsátását egyhangúlag támogatta.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir