DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! A minap egy, Magyarországot elég negatív színben feltüntető cikk jelent meg a Foreign Affairs című amerikai folyóiratban Celeste A. Wallender tollából. A szerző szerint Magyarország az elmúlt évek során elnyerte a "NATO legkiábrándítóbb tagja" címet, amiért pedig erős verseny folyt. A cikkíró szerint az Orbán-kormányról az a vélemény járta, hogy a hadsereg NATO-kompatibilitását szolgáló reformokat elmulasztotta, követeléseket támasztott a szomszédos országokkal szemben, a térségben új feszültségeket okozott nacionalizmusával és antiszemitizmusával. Cikkét a szerző azzal a következtetéssel zárja, hogy ha a NATO-ban léteznék a kizárás intézménye, Magyarországot már kizárták volna a szövetségből.
Az előző kormánytöbbséget adó ellenzék részéről nem maradt el a cikk hazai visszhangja sem. A folyóiratról elhangzott, hogy az valaha volt tekintélyének morzsáiból él, a szerzőről, hogy ismeretlen újságíró, aki térben és időben eltévedt. A Fidesz képviselője a cikk állításait valótlanságoknak nevezte, és minden alapot nélkülözőnek minősítette az Orbán-kormányt ért kritikákat. Kijelentette, hogy Magyarország NATO-tagsága a délszláv válság miatt elsősorban a szövetségnek és nem Magyarországnak volt érdeke. Elhangzott az is, hogy a sajtótermék cikke nem szükségképpen tükrözi a NATO vagy az Egyesült Államok kormányának véleményét.
Tisztelt Miniszter Úr! Úgy vélem, a cikkben foglaltak, illetve az arra válaszként elhangzottak szükségessé teszik, hogy a kérdést az ország nyilvánossága előtt is tisztázzuk. Kérdezem ezért a miniszter úrtól, valóban elveszítette-e minden tekintélyét a Foreign Affairs című lap a nemzetközi politika mértékadó köreiben. Szokott-e rendszerint éles különbség fennállni a lap véleménye és az Egyesült Államok kormányának hivatalos külpolitikai álláspontja között? Ismeretlen-e és újságíró-e Celeste A. Wallender? Miniszter úr tapasztalatai szerint az amerikai politikai elit minden alapot nélkülözőnek tartotta-e a cikk állításait? Miniszter úr tapasztalatai szerint a NATO vezetése csakugyan nagy nyereségnek tekintette-e Magyarország csatlakozását, amely nélkül a balkáni békefenntartó misszió lehetetlen lett volna? Ha igaz a cikk állítása, miniszter úr, kérdezem, mit tett eddig a kormány, és mit kíván tenni ezután a rólunk kialakult kedvezőtlen kép javítása érdekében? Ha pedig nem igazak a cikk állításai, akkor mire véljük azt, miniszter úr, hogy Zbigniew Brzezinski egy békepipát látott jónak ajándékozni a miniszterelnök úrnak washingtoni látogatása során?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir