KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A Foreign Affairs egy nyolcvanéves, kéthavonta megjelenő szakmai folyóirat, kiadója a Council on Foreign Relations, egy neves külpolitikai társaság, 185 ezer példányban jelenik meg, a világ számos országának döntéshozói és döntés-előkészítői jelentik az olvasótáborát, a nemzetközi kérdések első számú szaklapja. Aki ezekkel a dolgokkal nincs tisztában, az jobb, ha nem tesz nyilatkozatokat a Foreign Affairsről és az abban megjelent cikkekről. A cikkek mögött ugyanis mindig jelentős kutatómunka áll, ezért azt figyelembe is szokták venni a döntés-előkészítők és döntéshozók. Gyakran publikálnak benne hivatalban lévő törvényhozók, döntéshozók és korábbi kormányok, korábbi törvényhozó testületek tagjai. Az kétségtelen tény, hogy a Foreign Affairsben megjelent cikkek és a washingtoni kormányzat álláspontja közé egyenlőségjel nem tehető. Vannak kisebb-nagyobb különbségek, de van olyan is, amikor a megjelenő cikk teljes egészében az amerikai kormányzat álláspontját tükrözi.
Ami a szerzőt illeti: aki azt állítja, hogy Celeste A. Wallender asszony ismeretlen újságíró, az - megint azt kell mondjam - jobb, ha nem nyilatkozik szakmai kérdésekről, ő ugyanis nem újságíró, hanem egy igen jó nevű tudományos kutató, korábban a Council on Foreign Relationsnek, most a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének vezető kutatója, egyetemi tanár, a Harvard Egyetemtől kezdve a legnevesebb amerikai egyetemeken rendszeres előadó. Az igaz, hogy gyakran publikál, de ettől még nem újságíró. Ennyit a folyóiratról és a cikk írójáról.
Ami a megállapításokat illeti: a kép a valóságban kétségtelenül árnyaltabb, mint ami a cikkben szerepel, hiszen Magyarország már 1995-ben, tehát még mielőtt meghívták a NATO-ba, részt vett a boszniai béketeremtésben és a békefenntartásban. És 1999 tavaszán, alig tizenkét napos NATO-tagság után vállalt szerepet a koszovói válság megoldásában. (Nagy zaj és közbekiáltások.) Ugyanakkor az összkép persze... Elnök asszony, döntse el, hogy ki beszél most, az ellenzéki padsorok... (Körömi Attila: Ön döntse el, hogy mit kíván válaszolni!)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir