SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! A szervezett doppingoltatás káros hatásaira hivatkozva perelte be a német olimpiai bizottságot egy egykori keletnémet úszónő.
Ezt a hírt 2001. május 16-án olvashattuk a világsajtóban, és azóta az egykori NDK-ban folyt szervezett doppingoltatás miatt súlyosan egészségkárosult sportolók közül többen csatlakoztak a keresethez.
1988-ban, a szöuli olimpián hazánk 11 aranyérmet szerzett. Fényüket azonban elhomályosította az a doppingbotrány, amely két súlyemelőnk miatt robbant ki: Szanyi Andort ezüstérmétől, Csengeri Kálmánt pedig negyedik helyezésétől fosztották meg pozitív doppingtesztjük miatt. Utóbbi sportolónk később elismerte: becsaptuk a világot. Állítása szerint ugyanis egyes magyar sportolók hosszú éveken keresztül folytatták azt a gyakorlatot, hogy a mintavételekkor egy testükre erősített apró tartályból folyatták a negatív vizeletet a kémcsövekbe - így hosszú időn keresztül a tisztaság látszatát sikerült kelteni. Arra azonban senki sem gondolt, különösen nem azon állami és sportvezetők, akiknek tudomásával vagy utasítására szedték sportolóink a doppingszereket, hogy a doppingellenőröket ugyan be tudják csapni, saját szervezetüket, egészségüket azonban nem. Több sportolónk, köztük olimpiai ezüstérmes súlyemelőink, Kőszegi György, Szűcs Lajos és Holczreiter Sándor tragikus hirtelenséggel, vélhetően többek között a doppingszerek káros hatásai miatt már fiatalon elhunytak.
A szocialista diktatúra időszakában a sport is közvetlen állami felügyelet és irányítás alá tartozott, ezért felmerül az 1970-es és az 1980-as években magas pozíciókban levő állami és sportvezetők felelőssége a sportolók doppingoltatása kapcsán. Ezért tisztelettel kérdezem az államtitkár urat, mit kíván tenni a szabad demokrata-szocialista kormány a lehetséges felelősök felkutatása érdekében, illetve miként gondolja az egészségükben súlyosan megkárosított egykori sportolók kárpótlását.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir