DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Államtitkár Úr! A vezérszónoki körben elhangzott néhány gondolatra szeretnék röviden reagálni. Az egyik az, hogy új témákat bevehetünk-e még az alkotmánymódosításba. Erről már volt szó, határozott meggyőződésem, hogy ebbe az alkotmánymódosításba nem vehetünk be, a Házszabály ezt tiltja.
Nem véletlenül döntött '94-ben az akkori Országgyűlés úgy, hogy alkotmánymódosítás, alkotmánytörvény tárgyalásánál nincs lehetőség a Házszabálytól való eltérésre. Ha a pártok úgy gondolják, hogy ez egy olyan fontos kérdés, amit a közeljövőben meg kell oldani, akkor erre egy külön törvényjavaslat benyújtásával lehet megoldást találni.
A másik: Szájer képviselő úr beszélt az osztrák példáról. Együtt voltunk kint Bécsben, az ottani magyar nagykövetségen, ahol az osztrák csatlakozás tapasztalatairól beszéltünk. Ott Gyürk András képviselő úr tett föl ezzel kapcsolatban kérdést. Szájer elnök úr biztos emlékszik rá, hiszen akkor is ő elnökölt, amikor ez a kérdés elhangzott, teljesen világosan elmondták az osztrák csatlakozásban részt vett ottani vezetők, hogy teljesen természetesnek tartották, hogy először legyen meg a felhatalmazás az osztrák néptől, és utána írják csak alá a csatlakozási szerződést.
Az alkotmány számával és preambulumával kapcsolatban valóban az előző ciklusban elhangzott egy javaslat. Mi akkor is elmondtuk, hogy nagyon sajnáltuk, hogy az előző kormány, az előző parlament nem folytatta azt az alkotmányozási folyamatot, amit '94 és '98 között elkezdtünk. Ebben partnerek vagyunk, hogy ez folytatódjon. De csak egy új szám azt akadályozná meg, hogy belátható időn belül alkotmányozás legyen.
Nagy önfegyelemmel nem válaszolok Dávid Ibolya képviselő asszonynak az előző alkotmánymódosítással kapcsolatos gondolataira.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir