DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL, az alkotmány- és igazságügyi bizottság elnöke, a bizottság előadója: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az alkotmányügyi bizottság többsége általános vitára alkalmasnak találta az alkotmány módosításáról szóló törvényjavaslatot. A vita során elhangzott többségi álláspontként, hogy ez az alkotmánymódosítási csomag lényegében egy minimális programot tartalmaz, csak azokat az elengedhetetlenül szükséges módosításokat foglalja magában, amelyek az ország európai uniós csatlakozása szempontjából alkotmányos szinten elengedhetetlenek.
(Az elnöki széket dr. Dávid Ibolya, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Utalás történt arra is, hogy ez a feladat sem politikai szempontból, sem jogi szempontból nem egyszerű, hiszen mindkét aspektusból elég sok nehézséggel kell szembenéznie a kodifikátoroknak. A javaslat előkészítésével kapcsolatos kritikák kapcsán elhangzott a bizottsági vitában, hogy a törvényalkotás felgyorsításában döntő szerepet játszott az a tény, hogy a parlamenti pártok szeptember 19-én megállapodtak abban, hogy ez év végéig az alkotmánymódosítási előterjesztést elfogadják, és ezzel párhuzamosan a kormány kötelezettséget vállalt, hiszen ennek elemi előfeltétele volt az, hogy a kormány október 15-ig az Országgyűlés elé terjessze ezt a módosító csomagot. Ugyanakkor az is elhangzott a vitában, hogy a javaslat tartalmát összevetve korábbi, akár az előző kormány időszakában készült előkészítő anyagok tartalmával, a párhuzamosság és a folyamatosság kimutatható a javaslat és a korábbi előkészítő anyagok tartalma között.
Végezetül arról is szó esett a többségi vélemények között, hogy a kormánytöbbséghez tartozó képviselők és a bizottság kormányoldali többsége kész arra, hogy kompromisszumokat keressen és találjon, és egy konszenzuskeresés folyamatában a javaslat fő erényeit és tartalmát megőrizve a zárószavazás előtt olyan tartalommal formálódjék az alkotmánymódosító javaslat, amely a szükséges kétharmados támogatást megszerzi. Ennek reményében kívánjuk a vitát lefolytatni, és bízom abban, hogy ez az egyetértés a vita végső szakaszáig kialakul.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir