DR. WIENER GYÖRGY

Full text search

DR. WIENER GYÖRGY
DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Elnök Úr! Képviselőtársaim! Nagyon röviden reflektálnék Salamon László felvetéseire. Valóban, elvileg lehetőség nyílna arra, hogy a népszavazás kérdéskörét az alkotmánymódosítástól elválasszuk, amennyiben elvi lehetőség alatt azt értem, hogy a ma hatályos alkotmányos szöveg alapján ebben az esetben is lehetőség nyílik ügydöntő népszavazás elrendelésére.
Amennyiben azonban azt vizsgáljuk meg, hogy milyen az Alkotmánybíróság gyakorlata, akkor látnunk kell azt, hogy az Alkotmánybíróság rendkívül szigorú kritériumokat állapít meg a népszavazás kiírásával, elrendelésével kapcsolatosan. S noha a 25/1999. AB határozat kimondja, hogy az alkotmánymódosításról utólag lehetséges referendumot kiírni, azonban az Alkotmánybíróság eddigi gyakorlata jórészt azt bizonyította, hogy semmiféle burkolt vagy nyílt alkotmánymódosítás esetén nem tette lehetővé a népszavazásnak a kiírását.
Ezért annak megelőzésére is, nehogy az elrendelő határozattal szemben kifogást nyújtsanak be - amely kifogás elbírálására ugyan, hogy úgy mondjam, záros határidőn belül sor kell hogy kerüljön, mert soron kívül kell döntenie a taláros testületnek, de mégis lehetőség nyílik arra, hogy elhúzódjon ez a folyamat -, mindenképpen szükséges az, hogy a népszavazásról az alkotmány rendelkezzen. Ebben az esetben ugyanis kizárt, hogy kifogással megtámadható lenne az Országgyűlés határozata, s a kifogás alapján tovább tolódna az a népszavazás, amelyet megítélésem szerint minél előbb meg kellene tartanunk. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir