DR. BRAUN MÁRTON

Full text search

DR. BRAUN MÁRTON
DR. BRAUN MÁRTON (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Európai uniós csatlakozásunk egyik legneuralgikusabb problémájáról, a kis- és középvállalkozások helyzetéről, illetve az előttük álló kihívásokról szeretnék beszélni.
A szektor nemzetgazdasági jelentősége nyilvánvaló, a kis- és középvállalkozások kulcsszerepet játszanak a munkahelyteremtésben és a gazdasági növekedésben, annak potenciális forrását jelentik. Ugyanakkor látni kell azt is, hogy érzékenyebben reagálnak a külső környezet változásaira, és jobban ki vannak téve a sikertelen működés veszélyének. Ezért annak érdekében, hogy megvédje a már megteremtett munkahelyeket, a kis- és középvállalkozások fejlesztése mind az Unióban, mind a tagállamokban politikai prioritás lett. Az Európai Unió és a tagországok kkv-politikájának közös vonása, hogy támogatják a kis- és középvállalkozásokat a nagyvállalatokkal szembeni versenyhátrányuk ellensúlyozásában. Ehhez képest nehezen érthető és magyarázható a magyar kormány álláspontja, miszerint szektor- és versenysemleges vállalkozásfejlesztési politikát kíván folytatni. Ezen a téren a Fidesz-Magyar Polgári Párt megengedhetőnek tartaná a pozitív diszkriminációt, elsősorban a kívánt pozitív társadalmi hatás elérése céljából.
Tisztelt Képviselőtársaim! Már a Bizottság 1997-es országvéleménye is rámutatott, hogy az előcsatlakozás időszakában a kis- és középvállalkozások megerősítése folyamatos erőfeszítéseket igényel. A 2002-es országjelentés megállapítja, hogy Magyarország ebben folyamatos haladást ért el, különösen a vállalkozásfejlesztési támogatási rendszerek beindításával. A jelentés kiemeli, hogy a Széchenyi-terv a kkv-politika fő eszköze Magyarországon. A Széchenyi-terv 22 programjából 21-re pályázhattak a kis- és középvállalkozások. A múlt időt azért használja a jelentés, mert időközben a magát bornírtan a nemzeti közép kormányának nevező kormány éppen a nemzeti közép felemelkedését célzó programot befagyasztotta.
Aggodalommal tölthet el minket, hogy a Bizottság véleménye szerint a magyar vállalkozások nagy részének nincs információja a közösségi vívmányok által támasztott követelményekről, a rendelkezésre álló forrásokról és elérhetőségük módozatairól. A meglévő szolgáltatások nehezen vagy egyáltalán nem jutnak el a kis- és középvállalkozásokhoz. Ez utóbbit már évek óta személyesen is többször hangoztattam, de a megkérdezett vállalkozások is leginkább az információhiányt említik problémaként. Ki kell alakítanunk egy könnyen elérhető, lehetőség szerint azonos minőségű információnyújtási és tanácsadási rendszert. Erre a legjobb alkalom a nemzeti fejlesztési terv kidolgozása, illetőleg az arra való felkészülés 2003-ban. Talán ez a legégetőbb teendőnk a következő évben.
A képviselőtársamhoz kapcsolódva szeretném elmondani, hogy osztom a véleményét, az intézményfejlesztésre kell a következő évben tenni a legnagyobb hangsúlyt. Szerencsére mind a Miniszterelnöki Hivatal szakemberei, mind a GKM szakemberei jól látják ezt, és egy széles körű együttműködés alakult ki a probléma megoldására, az információs tanácsadói háló felállítására, kiépítésére. Itt arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ennek a tevékenységnek a felállítása nem képezi a nemzeti fejlesztési terv tartalmi részét, ez a jövőbeni programok és támogatások csatornázását szolgálja. Kiépítésével ezért nem várhatjuk meg a csatlakozás időpontját, azt haladéktalanul, még a magyar költségvetési forrásból meg kell kezdeni.
Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Párt kiemelt stratégiai feladatnak tartja a magyar kis- és középvállalkozások támogatását és felkészítését az uniós csatlakozásra. Ehhez minden szakmai segítséget megadunk, illetőleg támogatjuk és támogatni fogjuk a kormányzat ez irányú törekvéseit.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir