SÓS TAMÁS

Full text search

SÓS TAMÁS
SÓS TAMÁS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársak! Az önkormányzat és az önkormányzatiság szempontjából szeretnék kapcsolódni az elhangzottakhoz. A rendszerváltást követő időszak egyik legjelentősebb változása, lehetősége a nagyobb önállóság a településeknél, az önkormányzatiság elindulása. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ez nem minden térséget, települést, magánszemélyt egyforma starthelyzetben ért, de egy fejlődés elindult. Az EU-tagságunkat is egy hasonló folyamatnak tartom, és nagyon sok fog múlni azon, hogy ezzel a lehetőséggel hogyan élünk, de sok más egyéb tényezőtől is függ, az ország, egy-egy térség, település fejlettségétől, felkészültségétől, magánéletünkben pedig, hogy milyen konvertálható, több területen használható ismereteink vannak - gondolok a két nyelv ismeretére, az informatikai tudásunkra.
A következő hetekben, hónapokban itt a parlamentben is vizsgáznak a különböző politikai erők. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a jövő évi európai uniós népszavazásig a lakosság széles körével folytassunk ebben a kérdéskörben is széles körű párbeszédet. Fontos, hogy a még hátralévő tárgyalásokon az ország, a lakosság érdekeit jól pozicionáljuk. Európa újraegyesítésének kapujában vagyunk, ezt egy hosszú folyamat előzte meg. A magyar önkormányzatok az elmúlt tizenkét esztendőben sokat tettek másokkal együtt azért, hogy idáig eljuthassunk, legfőképpen szemléletalakításban, a lakosság felkészítésében, a helyi érdekek felismertetésében, a helyi kezdeményezésekben, a fejlesztési tervek kidolgozásában, koordinálásban, lobbizásban.
Ez az időszak természetesen nem volt mentes gyermekbetegségektől sem, gondolok többek között a PHARE- és más felkészülési programokra, megtanulhattuk, hogy nem lokális, hanem átfogó, több térséget érintő projektekkel lehet eredményesen pályázni. Aki arra gondol, hogy az adminisztráció egyszerűbb lesz, hiú ábrándokat kerget. A tanulópénzt az elmúlt években megfizettük. Ugyanakkor az is bizonyos, hogy a játékszabályok adottak, mi azt csak kismértékben tudjuk változtatni. Nekünk kell alkalmazkodni, megtanulni és alkalmazni azt, amit EU-jogharmonizációnak is mondunk. Az önkormányzatok ezen túl sokat tettek a nemzetközi kapcsolataik keretében a partneri együttműködés érdekében Európa népeivel, segítették a gazdasági együttműködést, a kulturális, a sport-, a turisztikai programok, az értékeink, a hungaricumok megismertetését.
A tapasztalatszerzést, együttműködést segítette az önkormányzatiság, a közigazgatás, területfejlesztés területén, a képzésen túl például az európai régiók gyűlésében, annak bizottságaiban végzett munkánk. Néhány éve létrejött a magyarországi régiók brüsszeli képviselete, vagy gondolok az Alpok-Adria munkaközösség, a nyugat-dunántúli területek vagy a Kárpátok európai régiós együttműködésére. Heves megyében például a megyei önkormányzat gesztorságával, a Külügyminisztérium támogatásával az önkormányzatok működtetnek egy megyei európai információs hálózatot, a diákokhoz, de a felnőtt lakossághoz is eljuttatjuk az európai uniós ismereteket. Szolgáltató tevékenységet látnak el, széles körű civil kezdeményezéseket is koordinálnak.
A hogyan továbbról: az európai uniós tagságunk kibővíti az önkormányzatiság lehetőségeit is. Településeinknek, térségeinknek, a régióknak nagyobb önállóságot, autonómiát kívánunk biztosítani, további decentralizációra van szükség, ott szülessenek a döntések, ahol az érintettek vannak. Érvényesülni kell a szubszidiaritás elvének, a térségek abszorpciós képessége, a tőkefelhasználó képessége jelentősen javul. Az elmaradott térségek felzárkóztatásáról sem feledkezhetünk meg. Ezt ahhoz tudom hasonlítani, mintha az autópályán haladnánk. Ha két sávban haladnak az autók, az egyik sáv gyorsabban, a másik lassabban közlekedik, de halad. Az emberek ezt tudomásul veszik. Itt a térségek közötti fejlettségbeli különbözőségekre gondolok. Ha viszont az egyik sáv megáll, az ingerültséget vált ki. Nem akarjuk az elmaradott térségek leszakadását. A kormány intézkedései ezt segítik. Kulcskérdésnek tartom: ha az ország gyarapszik, ebből mindenki részesedjen. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir