DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Miniszter Úr! A sajtó információi szerint az előző választási ciklusban az informatikai kormánybiztosság több ügyvédi irodával kötött úgy nagy összegű szerződést, hogy a jogszabály-előkészítő tevékenységre szóló megbízások mögött nem volt valódi teljesítmény - ez egyébként a rendőrség megállapítása. Olyan munkát számláztak tehát, amit ténylegesen nem végeztek el.
Korábban a Fidesz megbízásából a gazdaságban komoly szerepet betöltő, jelenleg országgyűlési képviselőtársunk irodája jogi tanácsadásért mintegy 200 millió forintot számlázott, amelyből 20 millió forint volt a jövedelme.
Az IKB - mint az már korábban kiszivárgott - még 2001 augusztusában állapodott meg két ügyvédi irodával, hogy 120-120 millió forintos megbízási díj fejében jogi tanácsokkal segítsék a kormánybiztosság munkáját. Végül a szerződés többszöri módosítása után ez az összeg irodánként 550 millió forintra emelkedett.
A kormánybiztosság ügyvédi megbízásait a rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága vizsgálja, annak egykori vezetőjét nemrégiben gyanúsítottként ki is hallgatta.
Képviselőtársunk az egyik internetes hírportál kérdésére megerősítette, hogy valóban volt egy 200 millió forintra szóló keretszerződése az informatikai kormánybiztossággal. Képviselőtársunk azt nyilatkozta, hogy sajnos ügyvédi titoktartási kötelezettsége folytán nem hozhatja nyilvánosságra a megrendelés tartalmát, de ez alól felmentését kéri a Miniszterelnöki Hivataltól.
Tisztelt Képviselőtársaim! A jelenség nem egyedülálló. Mint tudjuk, a rendőrség kihallgatta, majd különösen jelentős kárt okozó csalás alapos gyanúja miatt őrizetbe vette a MERT 2000 Részvénytársaság vezérigazgatóját, akit azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákat állított ki a Happy End Kft. részére.
A Millenniumi Országjáró című, a postaládákba ingyenesen bedobott kiadványt az Országimázs Központ finanszírozta, az előállítással pedig a Happy End Kft.-t bízta meg.
(10.00)
A kft. 2000 tavaszán átadta a munkát a MERT 2000 Részvénytársaságnak. A hírek szerint a tényleges nyomdai munkát végül a Szikra Lapnyomda végezte el, számonként 70 millió forintért. A MERT 2000 Részvénytársaság tehát tényleges munkát nem végzett, így a Miniszterelnöki Hivatalnál a híradások szerint több mint 800 millió forintos kár keletkezett.
Ezek után kérdezem miniszter urat: felmenti-e a hivatal ügyvédi titoktartási kötelezettsége alól képviselőtársunkat, hogy ezáltal tiszta képet kapjunk? Másodsorban pedig mit tudnak tenni a Millenniumi Országjáró esetében keletkezett kár csökkentése érdekében?
Várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir