KOCSI LÁSZLÓ

Full text search

KOCSI LÁSZLÓ
KOCSI LÁSZLÓ, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt engedje meg, hogy gratuláljak frakcióvezetői megbízatásához - erre eddig nem volt módom. Sok sikert, jó munkát kívánok. (Herényi Károly: Köszönöm. - Taps az MSZP padsoraiból.)
"Építsünk vagy bontsunk?" című kérdése számomra kicsit olyan, mintha azt kérdezné tőlem, hogy késsel vagy villával próbáljuk-e a levest enni. A pontos helyzetet hűen tükröző kérdés ugyanis véleményem szerint inkább úgy hangzik: szabad-e egy állami tulajdonú, régészetileg és műemlékileg védett területen tulajdonosi és hatósági engedély nélkül építkezni? Mi több, szabad-e bárhol bárkinek építkeznie úgy, hogy semmibe veszi a hatályos törvényeket? Bizonyára az ön számára sem kétséges a válasz: nem szabad. Önnek, nekem, bármelyikünknek, így a Citadella 4U Kft.-nek is csak úgy szabad ilyen munkálatokba kezdenie, ha rendelkezik a szükséges engedélyekkel, és mindenben jogkövető magatartást tanúsít. Ezért a jogszabályok betartása és betartatása nem lehet utólagos megítélés függvénye. Nem fordulhat elő az sem, hogy a hivatal, amelyet egyébként a törvényesség betartása érdekében működtetünk, ezért, azért, amazért elfordítja a tekintetét.
Nem vagyok a bontás és a rombolás híve. Biztosíthatom önt, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársai sem lelik örömüket az ilyesmiben. Itt azonban nem erről van szó. Mint ahogy arról sem, hogy rugalmas-e az eljáró hivatal. Mert a hivatal rugalmasságát kizárólag a törvényes kereteken belül lehet elvárni, azokat átlépve nem. Sem ebben az ügyben, sem máskor. Bármennyire fájó is, a turizmus szempontjából káros is a jelenlegi helyzet, fel kell hívnom a figyelmét arra, hogy azt nem egyéb idézte elő, mint egy engedély nélküli építkezés. Ráadásul az építtetőnek jogorvoslati lehetősége van (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és ezzel élt is. Itt csak az általa kezdeményezett bírósági eljárás lefolytatását és a jogerős bírósági ítélet kihirdetését követően nyílik majd lehetőség a jelenlegi rendezetlen állapot megszüntetésére.
Bízom abban, hogy erre mihamarabb sor kerül, és a Citadella újra olyan lesz, amilyennek (Az elnök ismét csenget.) mindnyájan szeretnénk. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir