DR. BARÁTH ETELE

Full text search

DR. BARÁTH ETELE
DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy a Házban mindenki ismeri és tudja, hogy a nemzeti fejlesztési terv készül, mindenki ismeri és tudja, hogy két nagyon nehéz fázison van túl. Szeptember végén a kormány állást foglalt már a stratégia tervezetében, majd októberben az úgynevezett öt operatív program társadalmi vitára bocsátásában is egyetértett.
Ez az egyeztetés megindult, és igen nagy örömünkre szolgál, hogy nagyon széles körben teljesedik ki; annyira széles körben, hogy az október elején kiírt felkérésünknek megfelelően fokozatosan a parlamenti pártok is bekapcsolódnak ebbe a társadalmi egyeztetésbe.
Több száz olyan társadalmi szervezet adott véleményt, amelyek önmagukban is tagozódnak. Az eddig beérkezett vélemények mintegy 1700 olyan értékelhető javaslatot jelentenek, aminek figyelembevétele nemcsak nekünk fontos, hanem azt gondolom, hogy a hazai fejlesztési folyamatok, az európai csatlakozás szempontjából is azt a szükséges társadalmi támogatást is meg tudja teremteni, amely nélkül igazán ez a kiteljesedés nem következhetne be.
A héten tartunk itt a parlamentben egy olyan nyilvános vitát is a társadalmi egyeztetésről, amelyre tisztelettel képviselőtársaimat is meghívom, hiszen azt gondolom, hogy számukra is fontos lehet ismerni a különböző erők véleményét.
Amiért én most szót kértem, és megadja az aktualitását is: szeretném tisztelettel felhívni a figyelmét mindenkinek arra, hogy egy nagyon érdekes, de rendkívül feszült, kettős irányú mozgás indult meg a nemzeti fejlesztési terv egyeztetése kapcsán. Az egyik a hazai egyeztetési folyamat és annak eredményei, a másik pedig az Európai Unió elvárásai.
A hazai egyeztetés azt igazolja, hogy rendkívüli igény van a magyar társadalom, a magyar gazdaság részéről, hogy minél szélesebb, minél tágabb keretbe foglalódjék az egyébként csak három évre szóló, nagyon gyakorlatias nemzeti fejlesztési terv, egészüljön ki hosszú távú, 10-15 éves fejlesztési elképzelésekkel, valamint minden elemében próbálja meg lefedni azokat az igényeket, amelyek természetesek.
Hogy néhány példát mondjak erre: például a kis- és középvállalkozások támogatása mellett természetszerűen jelennek meg a magyar nemzeti tulajdonú nagyvállalatok igényei is a támogatás felé. Akkor, amikor a nők egyenjogúságáért küzd az anyag, megjelennek a férfiszervezetek a hazai férfitársadalom egyenjogúságának érdekében, és sorolhatnám tovább az ehhez hasonló javaslatokat.
Ez nagyon helyes irány, csak teljesen más hangsúlyokat jelent, mint amit tulajdonképpen a nemzeti fejlesztési tervnek igazán tükröznie kell. Szeretném mindenkinek a figyelmét fölhívni az európai uniós egyeztetésnek egy olyan jellemzőjére, amit a későbbiekben a vitákban, és főleg a politikai vitákban figyelemmel kellene kísérni. Nevezetesen, az Európai Unió azt szeretné, minden megnyilatkozásában, leírt anyagában ez jelenik meg, hogy a csatlakozó tíz ország fejlesztési tervei lehetőség szerint azonos szerkezettel, azonos tartalommal, nagyon konkrétan a gazdasági hatékonyságra, a növekedésre koncentráljanak, és ne fogják át azokat a széles társadalmi igényeket, azokat a megváltani való igazi felzárkóztatási problémákat, amelyekről a magyar nemzeti fejlesztési terv is kezdeményezően szól.
Ezért a következő időben kettéválik ennek a munkája; egyrészt nagyon pragmatikusan az Unió által elfogadandó dokumentummá, valamint a Magyarország számára fontos nemzeti fejlesztési értékek halmozódásaként. Azt szeretném, és tisztelettel kérem a Házban dolgozó parlamenti képviselőktől, éljenek azzal a lehetőséggel, amit fölkínáltunk részben a politikai pártok, részben a frakcióvezetők felé. Másrészt megkerestük a parlament elnök asszonyát is, aki fölszólította, fölkérte a bizottságokat, hogy tárgyalják a nemzeti fejlesztési terv operatív programjait, stratégiáját.
Tisztelettel szeretném kérni a képviselőtársaimat, hogy minél nagyobb részvétellel támogassák ezeket a bizottsági vitákat, hiszen közeledik a határidő. Gyakorlatilag december elején végleges állapotában el kell készítenünk, és december végéig át kell adnunk az Uniónak azokat a javaslatokat, amelyeket a magyar kormány ezekkel a társadalmi vitákkal alátámasztva, a parlamenti bizottságok támogatásával helyesnek tart.
(9.20)
Tisztelettel kérem, hogy ezt a nagy hátrányt ledolgozandó, rövid időn belül magatartásukkal, részvételükkel támogassák ezt az igen nagyon felelős munkát.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir