BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Anélkül, hogy részletesen vitába szállnék az előttem szólóval, erre a kétperces felszólalási időkeret nem ad lehetőséget, csak arra szorítkoznék, hogy néhány tárgyi tévedésre hívjam fel a figyelmet.
A gazdaság állapota néhány adat tekintetében valóban nem rózsás, ebben egyetértünk, de hogy soha nem látott mértéket öltene néhány mutatószám romlása, ezt a tények nem támasztják alá. Hadd hivatkozzam e helyütt a folyó fizetési mérlegre, amely 1998-ban és '99-ben is hasonló mértékű volt, mint ami az idén várható. Hadd hivatkozzam e helyütt az államháztartás hiányára, amely 1998-ban is hasonló mértékű volt, mint idén várható lesz. Ehhez azért szeretnék egy módszertani megjegyzést tenni. A most kiszámított költségvetési hiány az Európai Unióban használt könyvelési metodika szerint készül. E szerint számolva például az államháztartás hiánya 1998-ban már akkor elérte volna a GDP 8 százalékát, ezért mondom, hogy idén is hasonló mértékű lesz, tehát szó nincs kirívó mértékről, bár egyetértek azzal, hogy ez a szám magas.
Még két megjegyzést szeretnék tenni a Széchenyi-tervre és a gazdaságfejlesztésre. A Széchenyi-terv szinte minden előirányzata létezett korábban a költségvetési törvényjavaslatokban, a Széchenyi-terv mértékét tekintve például a kisvállalkozóknak nem juttatott különösebben sokat, a korábbi előirányzatok átkereszteléséről volt elsősorban szó.
A turisztika területén pedig annyi kiigazításom lenne, hogy nem érdemes egy kétéves költségvetés összevont számát összehasonlítani a következő év egyetlen számával. Ha a képviselő úr megnézné a turisztikai előirányzatot, és hozzáadja a kötelezettségvállalásokat, akkor azt tapasztalja, hogy ez meghaladja a kétéves költségvetési törvényben biztosított időarányos részt, tehát szó nincs arról, hogy a turisztikai támogatás csökkenne.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir