DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön az interpellációját azzal kezdte, hogy a szövetkezeti üzletrészek állami megvásárlása nehézségekbe ütközik. Meglehetősen finoman fogalmazott, a felvetett probléma ugyanis ennél lényegesen több.
A probléma általános voltára való tekintettel a kérdést a következőképpen is feltehette volna: a mi kormányunk igazságtalanul kizárta az üzletrész-értékesítés lehetőségéből az üzletrész-tulajdonosok felét, vajon a Medgyessy-kormány hajlandó-e ezeket az igazságtalanságokat korrigálni? (Szórványos taps az MSZP soraiból.) Erre határozott igennel tudtam volna válaszolni. Mi igyekszünk kijavítani az Orbán-kormány hibáit, helyesbíteni a tévedéseit, de csak olyat ígérünk, aminek a költségvetési-pénzügyi fedezetét is biztosítani tudjuk.
A kormány elfogadta a szövetkezeti üzletrészprobléma rendezésének menetrendjét: 2003-ban, azaz jövőre a felvásárolt üzletrészek értékesítésére kerül sor. Ezt követően, az év második felében el fogjuk fogadni a már felszámolt szövetkezetek üzletrész-tulajdonosainak méltányos kárpótlását. Az ezt követő két évben pedig minden alanyi jogú üzletrész-tulajdonosnak vételi ajánlatot kívánunk tenni.
(11.10)
A jelenlegi költségvetési helyzetben ezt a menetrendet tartjuk betarthatónak.
Az Orbán-kormány megvásárolt ugyan 63 milliárd forint értékű üzletrészt, de az ehhez szükséges pénzt hitelből fedezte teljes egészében. E hitel törlesztését a Medgyessy-kormánynak kell megkezdeni, miközben a többi üzletrészproblémát is rendezni kell.
A földművelési és vidékfejlesztési hivatal megyei hivatalának álláspontja - szeretném hangsúlyozni - nem téves, az Orbán-kormány ugyanis a vételi ajánlatot ahhoz kötötte, hogy a szövetkezet az 1967. évi III. törvény hatálya alá tartozzék, és az 1992. évi II. törvény, azaz a szövetkezeti átalakulási törvény szerint átalakuljon.
Nézzünk az ön konkrét példáját! A tyukodi Kossuth Mezőgazdasági Szövetkezet fizetésképtelenség miatt elindított felszámolása következtében az 1992. évi II. törvényt nem tudta végrehajtani, ilyen értelemben a szövetkezet nem alakult át, így az Orbán-kormány piaci eljárása szerint sem jogosult az ottani üzletrész-tulajdonos üzletrészt értékesíteni, hiszen ilyen valójában nincs is. Természetesen fölvetődhet a kérdés, hogy a méltányos üzletrészrendezés milyen időre nyúljon vissza, hiszen tudjuk, hogy az üzletrész kiadása előtt különféle vagyonrészek nevesítésére is sor került a szövetkezetekben.
Úgy gondoljuk, hogy a '92. évi II. törvény előtti időkre nem lehet visszanyúlni, ennek a költségvetési fedezetét nem lehet megtalálni. Ilyen értelemben az elkövetkezendő években sem lehet arra számítani, hogy a '92 előtti vagyonrészek kifizetésére sor kerüljön.
Köszönöm a kérdését, kérem válaszomat elfogadni. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir