KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdák régi és megalapozott igényét elégítette ki a polgári kormány, amikor az EU-csatlakozást megelőző jogharmonizációs feladatok keretén belül 2001. december 18-án megalkotta, a parlament elfogadta a földrendező és földkiadó bizottságokról szóló 1993. évi II. törvény módosítását.
Ez a módosítás a földtulajdonok esetében az osztatlan közös tulajdon megszüntetéséről rendelkezik, annál is inkább, hiszen ez a tulajdoni forma az Európai Unió tagállamaiban nem létezik, ellentétesnek tekintik az Európai Unió alapokmányával. Az MSZP akkori frakciója, mint általában minden, a gazdákat segítő törvénymódosítás esetében, a javaslat ellen szavazott, tette ezt ugyanúgy, miként hasonlóan szavazott más EU-jogharmonizációs törvények esetében is. Dicséretes azonban az, hogy az egész MSZP frakcióban mégiscsak akadt négy európai látókörű képviselő, akik megértették a törvényjavaslat fontosságát és azt megszavazták. A törvénymódosításnak köszönhetően másfél millió hektár osztatlan közös tulajdonban lévő földterület elvi tulajdonosai jogot kaptak a tényleges és európai tulajdonjognak megfelelő tulajdon kialakítására.
A 2002. március 1-jéig benyújtott, önálló ingatlanná alakítás iránti kérelmek alapján 1,3 millió hektárnyi terület megosztása vált mind a törvény, mind az EU-csatlakozás, mind pedig a szabad tulajdonosi joggyakorlás, vagyis az alkotmányosság szempontjából szükségessé. Ilyen előzmény után megdöbbenve tapasztaltuk, hogy az EU-csatlakozás feltételét jelentő törvényi kötelezettség teljesítése helyett a 2003. évi költségvetés keretében benyújtott törvénymódosítások között a földrendező és földkiadó bizottságokról szóló törvényre vonatkozó módosítás is szerepel. Ennek a módosításnak egyértelmű célja, hogy a gazdák által olyannyira várt közös tulajdon megszüntetése, annak pénzügyi lehetősége ismét halasztást szenvedjen.
Mind a ketten tudjuk, miniszter úr, hogy az osztatlan közös tulajdonban lévő földrészletek résztulajdonosai valójában nem földterülettel, hanem aranykoronában megadott tulajdonhányaddal rendelkeznek. Kérdezem a miniszter urat, mikorra juthatnak az osztatlan közös tulajdonban lévő földterületek gazdái önálló ingatlanukhoz, kért-e már a kormány hivatalosan derogációt Brüsszeltől a szovjet típusú tulajdonrendszerek fenntartására, milyen biztosított támogatást ad a kormány az osztatlan közös tulajdonosok számára (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), a kieső EU-támogatások pótlására.
Köszönöm a figyelmet. (Folyamatos zaj. - Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir