DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Elnök úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Van olyan közjogi rendszer is, ahol a belügyminiszter felügyeli az önkormányzatokat. A magyar nem ilyen. Úgyhogy ne ebből induljunk ki, hanem induljunk ki a valóságból, abból, hogy mit mond a magyar jogi szabályozás.
Abban önnek teljesen igaza van, az állampolgároknak joguk van ahhoz, hogy ha a környezetükben építkezés zajlik, és úgy tűnik, az ő érdekeiket ez sérti, akkor erről információval rendelkezzenek, illetve a hatóság vegye figyelembe az ő szempontjaikat. Ezért van az az államigazgatási eljárási törvényben, hogy aki ügyfél, mert a jogát ez érinti, a hatósági eljárásban megvannak a megfelelő jogosítványai. Tehát az építéshatósági feladatot ellátó kerületi önkormányzat, illetve Budapest főváros főpolgármesteri hivatal közlekedési ügyosztálya, amely hatóságként ebben felel, törvényesen kell eljárjon és az állampolgárok érdekeit a hatósági eljárásban a törvényeknek megfelelően érvényesítse. Nekem belügyminiszterként mindösszesen arra van lehetőségem, hogy megnézzem, itt az eljárás törvényes volt-e vagy sem, tehát a hatósági eljárás; de egyébként az önkormányzat lépéseit illetően a törvényességi ellenőrzés az, ami lehetőséget biztosít a közigazgatási hivatalon keresztül annak vizsgálatára, hogy ott minden jogszerűen történt-e vagy sem.
Ami pedig a kérdésére vonatkozik, hogy a Belügyminisztériumban miért nincs panaszvonal, ahol az önkormányzatokra lehet panaszkodni az állampolgároknak: kérem, a mostani magyar közjogi berendezkedésben az önkormányzatoknak saját felelősségük van! Tehát kell legyen az önkormányzatnak egy olyan vonala, amit mondjuk, a XIV. kerületi fideszes polgármester időnként meghallgat, hogy mi az, ami az állampolgároknak sérelmes, és megteszi a megfelelő intézkedéseket. Ha a belügyminiszternél lenne egy ilyen panaszvonal, és mondjuk, egy debreceni vagy egy pápai állampolgár felhívna engem mint belügyminisztert (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy nem megfelelően intézkedik helyben a polgármester, mit szólna a Fidesz, ha én megpróbálnék az orrára koppintani a fideszes polgármesternek? (Az elnök ismét csenget.) Kérem, a magyar jogrendbe ez nem fér bele!
Úgyhogy olyat tetszik kérni, ami nem áll összhangban a magyar alkotmánnyal. (Babák Mihály: Miért pont fideszes? - Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir