DR. CSÁKABONYI BALÁZS

Full text search

DR. CSÁKABONYI BALÁZS
DR. CSÁKABONYI BALÁZS (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Azt hiszem, egy büntető törvénynek a hatékonyságát és a jóságát abból lehet megítélni, hogy milyen eredményesen működik a társadalomban.
Az ellenzéki képviselőtársaim itt hivatkoznak arra, hogy a szigorú törvény ellenére mégis két éven keresztül mindössze öt esetben került sor fiatalkorúval szemben szabadságvesztés kiszabására, és ezt a törvény erényeként említik. Kérdezem én: akkor miért ez a rendkívül szigorú törvény, ha az a gyakorlatban nem érvényesül? Azért nem érvényesül, mint ahogy itt Dávid Ibolya képviselő asszony elmondta, mert más egyéb eszközök is rendelkezésére állnak az igazságszolgáltatásnak, és felsorolta azt a nyolc lehetőséget, ami gyakorlatilag a szabadságvesztés kiszabása alól mentesítheti az elkövetőt.
Akkor nézzük az eredményességet! Eredményre vezetett? Nem vezetett eredményre. A bírói gyakorlat és a kisegítő jogszabályok, amelyek a Btk.-ban és a büntetőeljárás-jogban helyezkednek el, eleve elterelik őket onnan. A legnagyobb ellentmondás pedig az, hogy a felmérések szerint a 18 éves kort elérő fiatalok 30, usque 40 százaléka már találkozott a droggal és kipróbálta azt. Hol van akkor a visszatartó ereje a börtönbüntetéssel történő fenyegetettségnek?
Ami pedig a drogok bevitelének úgynevezett engedélyezését jelenti a különböző intézményekbe és a dílereknek kitárja a kaput, az a büntetőeljárás nem kellő ismeretéből adódó álláspont. Kérem szépen, mind a nyomozói gyakorlat, mind a bírói gyakorlat azonnal ki tudja szűrni azt, hogy az együttesen fogyasztó fiatalok között ki a kívülről jött díler, vagy pedig valóban az történik-e, hogy valaki megveszi azt az egy szál spanglit, és négyen-öten elszívják ott.
Köszönöm, egyelőre ennyi.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir