DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Babitsnak van egy nagyon szép verse, amely úgy kezdődik, hogy "Hiszek a harcban, az észérvek harcában a vak erők ellen". Egy idő után az ember úgy érzi, hogy fel kell adni a kétpercesezést is, mert a vak erőkkel szemben nem érdemes küzdeni.
Azért két dolgot szeretnék elmondani. Az egyik az, hogy az ennek a jogszabálynak a legnagyobb hibája és a módosítás legnagyobb hibája számomra az, hogy pontosan a terjesztőnek fogalmaz meg egyfajta igényt. Azt az igényt, hogy tudja meg a terjesztő, mekkora adagokat, mekkora mennyiségeket kell kimérni ahhoz, hogy a 16, 17, 18, 20 éves, bármennyi éves fiatalokkal ezt terjesztetni tudja. Ettől a perctől kezdve, hogy a mennyiséget tudja, innentől kezdve az a személy, aki elindul terjeszteni egy csekélyebb mennyiséggel, két választás előtt van. Ha lebukik, akkor azt mondja, hogy ő, kérem, fogyasztó, mi több, még ösztönözzük őt arra, hogy a vészhelyzetben fogyassza el a kábítószert; de ha nem fogyasztja el, akkor is mondhatja, hogy saját fogyasztásra van nála, miközben mindenki tudja, hogy terjesztő. Nos, ez ennek a legnagyobb problémája. Ez egy álságos megoldás, ezért nagyon nehezen lehet ezt elfogadni, miközben ebben az eljárásban is találkozik a rendőrrel, mert valakinek egyszer ki kell tudnia mondani az elterelés bármilyen formáját, valakinek egyszer ki kell tudni mondani, hogy valóban függő-e, és orvosi elterelést kap vagy pedig nem. Ezért álságos ez a megoldás.
A másik kifogásom pedig a 25 százalékos csökkenéssel kapcsolatos. Igaza van Gál képviselő úrnak, csökkent 25 százalékkal az elterelés - de az indoklásában nincs igaza. Azért csökkent, mert ’98-ban 1120 volt az elterelés száma, ’99-ben 1118, 2000-ben 814 (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), de ez már valóban függő emberekről szóló gyógyító elterelés volt; emellett volt a vádemelés elhalasztásában mindaz a magatartási szabály, amely több mint 25 százalék volt egyébként (Az elnök ismét csenget.), ami egyéb útra terelte a kábítószer-fogyasztót.
Köszönöm szépen. (Taps az MDF soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir