DR. NAGY GÁBOR TAMÁS

Full text search

DR. NAGY GÁBOR TAMÁS
DR. NAGY GÁBOR TAMÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. A hatodik vitaszakaszban az ajánlás 35. pontjához szeretnék hozzászólni, pontosabban ahhoz a változtatáshoz, amit ebben a pontban Lezsák Sándor és Salamon László képviselőtársaim javasolnak.
Az alkotmány 70. § (1) bekezdése jelenleg úgy rendelkezik, hogy azokat a magyar állampolgárokat, nagykorú magyar állampolgárokat illeti meg a választójog, akik a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkeznek. A módosító indítvány javasolja, hogy "a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező" szófordulat vagy meghatározás maradjon el, és terjesszük ki ezt a jogot, ezt a politikai jogot, státusjogot minden magyar nagykorú állampolgárra, függetlenül attól, hogy a Magyar Köztársaság területén állandó lakóhellyel rendelkezik-e.
Úgy érezzük, hogy a külföldön élő magyar állampolgárok számára is megadandó választási jog régóta indokolt és jogos kérése azoknak, akik ilyen helyzetben vannak. A legtöbb külföldön élő magyar állampolgár politikai események hatására kényszerült arra valamikor az elmúlt évtizedekben, hogy elhagyja szülőföldjét. Ezek közül többen egyébként Nyugat-Európában telepedtek le, sokan éppen az Európai Unió országaiban. Fontos lenne, hogy azok a magyarok is lehetőséget kapjanak a választáson való részvételre, véleményük kinyilvánítására, akik például egy olyan nemzetközi szervezet területén élnek, amelyhez Magyarország is csatlakozni kíván, külön nem is említve az európai parlamenti választások kimenetelét.
Úgy gondolják sokan, a kormánypártok részéről hallhattunk ilyen hangokat, hogy külföldön élő magyarok számára talán nem is kellene biztosítani a választójogot, mert amennyiben nem vesznek részt a hazai társadalmi vagy politikai életben, miért vegyenek részt a döntéshozatalban. Ezekre az érvekre - most itt ez a vitában még nem hangzott el, remélem, nem is fog - szeretném reagálni azt, hogy rengeteg magyar vagy magyar származású, de ma magyar állampolgárként élő ember jelentős támogatást nyújt magyarországi ösztöndíjaknak, a kulturális életben részt vesznek, egyéb eszközökkel tartják a kapcsolatot az anyaországgal. Ezért úgy gondoljuk, hogy évtizedes igényüket nem elutasítani kellene, nem kihagyni, nem megkerülni a jelenlegi alkotmánymódosítással, hanem egy nagyvonalú gesztussal megadni nekik ezt a lehetőséget.
Egy olyan politikai jogról van ugyanis szó, amely nem a lakóhelyhez, hanem az állampolgársághoz kötődik. Nem az adózáshoz, hanem az állampolgársághoz, nem a magyarországi ingatlantulajdonhoz, hanem - ahogy már említettem - az állampolgári jogálláshoz. Számos európai ország biztosítja a szavazójogot állampolgárai számára, azok számára is, akik életvitelszerűen hosszabb-rövidebb ideig nem tartózkodnak az adott állam területén. Csak két példát szeretnék most erre említeni. A lengyel alkotmányban például kifejezetten rögzítették, hogy választójoga van minden nagykorú állampolgárnak, lakóhelyre való tekintet nélkül. A román alkotmány pedig úgy rendelkezett, hogy szavazati joggal azon állampolgárok rendelkeznek, akik a választások napjáig betöltötték 18. életévüket.
Vannak megoldások, ahol az aktív és a passzív választójog elválik egymástól, és választhatóvá már csak olyanokat nyilvánítanak, akik az adott állam területén életvitelszerűen élnek; ez egy későbbi megfontolás tárgya lehetne. Most azonban úgy gondoljuk, hogy az alkotmánymódosítás kapcsán ezt a nagyvonalú gesztust meg kellene adni az országot ilyen-olyan okok miatt elhagyók jogegyenlősége számára. Ők ugyanis ugyanolyan, azonos jogú állampolgárai ennek az országnak, ennek a hazának, mint azok, akik itt élnek.
A kérdést egyébként korábban már alaposan körüljárták, és politikai egyeztetések is folytak parlamenti pártok között e tárgyban. A Horn-kormány ideje alatt az alkotmány-előkészítő bizottság munkájában elvi egyetértésre jutottak az akkori parlamenti pártok, ami akkor, abban a dokumentumban rögzítésre is került, amelyet a bizottság munkája befejeztével a parlamentnek átnyújtott.
Sajnáljuk, hogy ebből azóta sem lett normaszöveg. Sajnáljuk, hogy ez a kérdés azóta sem került olyan politikai konszenzusközeli állapotba, amely végre a magyar alkotmányban is szerepelhetne. Úgy érezzük, hogy most itt az idő, hogy ezt a hiányt pótoljuk, és kérjük a kormányt, illetve a kormánypártokat, hogy támogassák ezt a javaslatot.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir