JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottsága november 6-ai ülésén tárgyalta a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát.
(11.10)
A bizottságban - ellentétben a gazdasági bizottság ülésén történtekkel - jelentős vita alakult ki. A bizottság végül is 14 igen szavazattal, 10 nem ellenében, tartózkodás nélkül a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találta.
Röviden a bizottsági vitában elhangzottakról szeretnék tájékoztatást adni. Annak ellenére, hogy többen kifejeztük azt a szándékunkat, hogy nem érdemes a történelmi vitát lefolytatni, mégis sor került ilyen történelmi visszatekintésre, és a korábbi dolgokat felidéztük, felemlegettük. Ismert, hogy legalább tízéves története van az önkormányzati gázközműigényekkel, a gázközművagyon-átadással kapcsolatban meglévő problémáknak. Kiderült a vita során, hogy képviselők többféleképpen emlékeznek, többféleképpen értik a korábbi történéseket, például ellenzéki képviselőtársaink alkotmánybírósági határozatot is teljesen másképp értékeltek, másképpen emlékeznek rá.
De nem is ez a vita lényege, hanem az, hogy ez a törvény megpróbálja véglegesen rendezni és lezárni ezt a hosszú folyamatot. Erről érdemes szólni, hogy véglegesen rendezi-e ez a törvény ezt az ügyet. Minden szándék ellenére azt kell mondani, lehet, hogy még most sincs vége ennek az ügynek - ezt kormánypárti képviselők is elfogadjuk, elismerjük -, mert még mindig felszínre kerülnek olyan ügyek, amikor önkormányzati hozzájárulások például nem a gázszolgáltatókhoz kerültek, hanem más beruházásokhoz nyújtottak önkormányzatok támogatást, és eddig, az elmúlt tíz év alatt ezen ügyekről még soha nem folyt vita.
Azt azért meg kell állapítani, ami bizottsági ülésen egyértelműen kiderült, hogy ami a kormánynak és a parlamentnek törvényi kötelezettsége volt, és ami a címben is szerepel, tehát az 1993. augusztus 4. és 1995. december 31. közötti időben történt önkormányzati hozzájárulások kérdése, azt ez a törvényjavaslat, illetve elfogadása után ez a törvény rendezi. Tehát azt a célt, amit kitűztünk és ami a kormánynak is kötelezettsége volt, ennek eleget teszünk ezzel a törvénnyel.
A bizottsági vita során olyan döntés született, hogy az Igazságügyi Minisztériumtól további anyagot, tájékoztatást kérjünk. Két kérdéskörre terjed ki a további tájékoztatás kérése. Egyrészt a mértékekre, arra, hogy 100 százalék vagy 56 százalék vagy mennyi. Úgy gondolom, hogy a minisztérium tájékoztatása, amit határidőn belül erről a bizottság tagjai megkaptak, korrekt és elfogadható. Remélem, hogy ez minden képviselőt megnyugtat. Azt a vitát, hogy miért nem 100 százalékon kapják az önkormányzatok, ez a tájékoztatás ezt is lezárja. Újabb méltatlan helyzetet teremtenénk azzal, ha most százszázalékos juttatásban részesülnének az önkormányzatok.
A másik kérdéskör a levonások mértéke volt. Úgy gondolom, hogy sok képviselőtársam, költségvetési bizottsági tag meglepődött, amikor a táblázatot megnézte és tanulmányozta. Igen, az önkormányzatok közül sok önkormányzat és jelentős összeggel többet kapott az előző években, mint amennyi a törvényi kötelezettségből járt volna neki. De az előző években soha nem kértünk vissza pénzt, úgy gondolom, most is helyes megoldás, hogy nem kérünk vissza pénzt, ugyanakkor a mostani járandóságokat a korábbi túlfizetéssel csökkenteni kell.
Mindezek alapján a bizottság - mint ahogy említettem - 14 igen szavazattal, 10 nem ellenében általános vitára alkalmasnak tartotta a törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir