LENGYEL ZOLTÁN

Full text search

LENGYEL ZOLTÁN
LENGYEL ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Ház! Elmondanék egy igaz történetet az elmúlt évekből. A kilencvenes évek elején kezdte mélyrepülését a cecei Béke Mezőgazdasági Termelőszövetkezet. Az egyre sokasodó adósságállomány miatt átmenetileg több embert elbocsátottak a téli hónapokra. Ők addig munkanélküli-járadékot kaptak, majd a tavaszi munkák kezdetekor ismét fölvették őket. Mindennek előfeltétele volt a kölcsönös bizalom, mert egyébként nem járt volna a munkanélküli-járadék. Járt volna a végkielégítés, de úgymond, arra úgysem lett volna pénz. Az idő múltával egyre kevesebb dolgozót vett vissza a szövetkezet, meg az öregek is ragaszkodtak a földhöz, ezért többen kimérették jogos jussukat, hátha több terem rajta, mint a bérleti díj vagy a háztájiként adott kukorica.
Visszatartó erőként az utolsó MSZMP-pártkongresszus Fejér megyei küldötte, a szövetkezet akkori elnöke ultimátum elé állította a tagságot: vagy föld, vagy téesztagság. Sokan a földet választották. Közben a dolgozói létszám egyre csökkent, a szövetkezet egyre csak gyengült, a kedélyek egyre viharosabbak lettek. Elnök elvtárs előrelátó volt: a téesz megmentése érdekében egy korábban szerzett közgyűlési döntés értelmében szabadon eladott mindent.
Amikor elment a tagság büszkesége, a központi major, szárítóstul, magtárostul, javítóműhelyestül, mindössze 46 millió forintért, végképp elszabadult a pokol. Szegény elnököt leváltották, és jött helyette az örök aspiráns: a főmezőgazdász. Gyorsan munkához látott. Tárgyalt, egyeztetett, szerződött, konszolidált. Nem volt pénz a gépek javítására, hát odaadta az egyik gazdának feljavításra, használatra, aztán, ha kellett, dolgoztatta cserébe a közösben.
(21.40)
És jött a trükk. Egyszer csak - természetesen közgyűlési döntés nélkül - megalakult a megmentő kft. Az arányok a következők: 10 százalék magántőke, 90 százalék a termelőszövetkezeté.
Telt-múlt az idő, a szolgáltatós, kompenzálós ügyletek nyomán az arányok egyszer csak megfordultak. Gépek, földbérleti szerződések, egyebek a kft.-ben bent, a semmi meg az adóssággal szemben mind a termelőszövetkezeté. Milyen rendes volt! Megmentett néhány munkahelyet! Manapság ez Dél-Fejér megyében nagyon nagy érték.
Elérkezett a felszámolás ideje. A felszámoló nem tudott mást tenni, eladta a többségi tulajdonosnak a maradék kft.-üzletrészt, amiből még kemény 10 százalék megvolt. Ekkor még a téesziroda is új cégtáblát kapott. Ott virít gyöngybetűkkel: AGRO-SUMMA Kft., vagy ahogy a helybéliek mondják: "agrosumma". Akárhogy is nézzük, szép kis summa. Ennek ellenére az emberek már nem törődtek vele, teljesen belefásultak a huzavonába. De jött egy lehetőség, mikor a polgári kormány úgy döntött, hogy kifizetik a felszámolás alatt álló szövetkezetek üzletrészeit, megcsillant a remény: mégiscsak jut valami a téeszből. És jutott. Jó néhány tagnak egy állásfoglalás, miszerint a kizárásokat a szövetkezet vezetése nem hagyatta jóvá közgyűlési döntéssel, az érintettek továbbra is tagjai a szövetkezetnek, nem tekintendők külső üzletrészesnek, ergo nem jár nekik semmi. Se pénz, se posztó.
Annál inkább a szintén közgyűlési döntés hiányában szenvedő kft.-nek. A költségvetés módosításába csomagolt, száznapos gyönyörökkel tarkított földtörvény-módosítás értelmében mint földhasználónak, mint helyben gazdálkodó jogi személyiségű társaságnak, illetve tulajdonosainak korlátlan előbérleti és vásárlási lehetősége lett. És ki ez Cecén? Az említett megmentő kft. tulajdonosi köre. És ezzel a kör bezárult. A gazdák fejlődési lehetősége megszűnt. Nem tudják bérelt vagy saját területüket növelni, nem tudnak az EU-csatlakozásra felkészülni, nem tudják a gazdaságukat megfelelően fejleszteni.
Valóban ez volt a kormány célja? Kit terhel a felelősség a gazdák jövőjének kilátástalansága miatt, a cecei gazdák miatt?
Köszönöm szépen a szót. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir