DR. JÁNOSI GYÖRGY

Full text search

DR. JÁNOSI GYÖRGY
DR. JÁNOSI GYÖRGY gyermek-, ifjúsági és sportminiszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Juhász Gábor frakcióvezető-helyettes úr jól foglalta össze azokat a lépéseket és törekvéseket, amelyeket a gyermek- és ifjúsági területen a Medgyessy-kormány eddig megtett, illetve megfogalmazott önmaga számára. Ennél azonban sokkal fontosabbnak tartom azokat a feladatokat, amelyekkel a jövőben szembe kell néznünk, és amelyek megvalósításában nagyon széles körben kell együttműködnünk. Az európai uniós csatlakozás ugyanis a gyermek- és ifjúsági területen is új és nagyon komoly követelményeket ró ránk, amelyeknek meg kell felelnünk.
Az Európai Unióban három szempontból is kitüntetett és kiemelt figyelem övezi a felnövekvő korosztályt. Az egyik ok az a felismerés, hogy a gyermekek már születésük pillanatában örökölnek előnyöket, illetve hátrányokat, vagyis a gyermekek közötti esélyegyenlőtlenségekért ők semmilyen formában nem felelhetnek.
(9.10)
Ezért az Európai Unió minden tagországában kiemelt jelentőségű feladat a gyermekek körében az esélyegyenlőtlenségek felszámolása, az esélyek javítása életük minden szakaszában. Ezért fogott valóban a minisztérium a nemzedéki életpályamodell kidolgozásának programjába, amely a születéstől az önálló egzisztencia megteremtéséig fogja át a felnövekvő korosztály életét, és ebben a szakaszban határozza meg azokat a kitüntetett pontokat, ahol az államnak egy átfogó felelősségvállalás keretei között segítséget kell nyújtania a gyermekeknek.
Olyan alappilléreken nyugszik ez a modell, mint az új családtámogatási rendszer, mely azoknak is támogatást nyújt, akik nem tudják a gyerekek után járó adókedvezményt igénybe venni. Olyan alappillérekre épül ez, mint az iskolai esélyegyenlőségi program megvalósítása vagy a pályakezdő munkanélküliség felszámolása, illetve olyan alappilléreken nyugszik ez, mint az önálló életkezdéshez nélkülözhetetlen lakás feltételeinek biztosítása az ifjúsági korosztály egész körében. Ez az esélyegyenlőségi program az, ami vezérelni fogja a következő években a Medgyessy-kormány egész tevékenységét, és ez az a program, amit elvár tőlünk is az Európai Unió, ahogyan bekövetkezik a csatlakozásunk.
A másik alapvető felismerés az Európai Unióban, amely a gyermek- és ifjúsági korosztályt kiemelt jelentőségűvé teszi a politika számára, az az, hogy ez a korosztály mind fizikailag, mind szellemileg, mentálisan, pszichésen kiszolgáltatott a felnőtt társadalomnak. Olyan kiszolgáltatott, amely minden területen megköveteli a politikától, az államtól és az egész felnőtt-társadalomtól a gyermekek védelmét; a gyermekek védelmét minden területen, az iskolától kezdve a magánélet, a családon belüli élet egész rendszerében. (Közbeszólás a Fidesz soraiban: Kapnak helyette Való Világot!) Ehhez is segítséget kell nyújtania a politikának, ehhez is segítséget kell nyújtania az államnak, meg kell erősíteni a gyermekvédelmi rendszert, az iskolákon belül is olyan kampányt kell indítanunk, amely nemcsak a drogellenességre épül, hanem az erőszak-ellenességre, a megfélemlítés és a gyűlöletkeltés elleni kampányra is. Ezt is joggal várja el tőlünk az Európai Unió, és ezen a területen is meg kell tennünk a szükséges lépéseket.
Végül az európai uniós gyermek- és ifjúságpolitika harmadik alappillére az érdek-képviseleti rendszer megerősítése ebben a korosztályban. Különösen fontos ez Magyarországon, hiszen eddig inkább a politika, a pártpolitika képviseltette magát a gyermek- és ifjúsági területen, mintsem a politikában megjelenhetett volna egy egységes gyermek- és ifjúsági érdek-képviseleti rendszer. Az Európai Unió folyamatosan figyelmezteti Magyarországot: hozza létre ezt az egységes rendszert, amely az országos kormányzati szinttől az önkormányzatok szintjéig lehetővé teszi, hogy a felnövekvő korosztály képviselői szólhassanak bele a róluk szóló döntésekbe. Ennek az érdek-képviseleti rendszernek a felépítése is napirendre kell hogy kerüljön. Csak így, egy egységes gyermek- és ifjúsági érdekvédelmi rendszerrel tudunk majd megfelelni az európai uniós követelményeknek.
E három területhez kérem valamennyi parlamenti erő támogatását és együttműködését az előttünk álló időszakban, mert ezt követeli tőlünk a gyermek- és ifjúsági korosztály jövője.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir