DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném bejelenteni, hogy már nem kukoricáznak a mezőgazdasági termelőkkel, ez a szakasz a kormányváltáskor véget ért. (Taps az MSZP soraiban.) Képviselő úr, egyetértek azzal, hogy beszélnek helyettünk a tetteink, helyettünk is és önök helyett is.
Ezért javaslom, hogy hasonlítsuk össze a mezőgazdasági termelők érdekében a gabonapiac egyensúlyban tartásához hozott intézkedéseket. Könnyű az összehasonlítás, mert az idei évre önök is hirdettek meg árgaranciákat. Vegyük elő először a búza kérdését! Az önök kormánya 17 500 forintos tonnánkénti garantált árat hirdetett meg az idei esztendőre, a Medgyessy-kormány 23 ezer forintos intervenciós árat hirdetett meg az idei esztendőre (Taps az MSZP soraiban. - Zaj az ellenzéki pártok soraiban.). Azt természetesen csak mellékesen említem meg, hogy az önök garanciája 2,4 tonnára vonatkozott hektáronként, a Medgyessy-kormány intervenciós intézkedése 4 tonnára vonatkozik, ami meghaladja az idei termésátlagot.
Ugyanez a helyzet a kukorica esetében is, tisztelt hölgyeim és uraim. Az önök kormánya az idei esztendőre 15 ezer forint/tonnás árgaranciát nyújtott a termelőknek, a Medgyessy-kormány - mivelhogy aláírtam a rendeletet - 21 ezer forint/tonnás intervenciós árat hirdetett meg (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Hazudik!) a termelők számára. (Taps az MSZP soraiban.) Tisztelt Képviselőtársaim! Aki egy picit tud számolni, az tudja, hogy ez 30 százalékkal nagyobb árgaranciát jelent. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Nem tudnak.)
A határidők tekintetében kifogások voltak. Szeretném elmondani önöknek, hogy tudják, hogy a hasonló éghajlati adottságok között gazdálkodó Európai Unióban november 1-je az intervenciós felvásárlás első napja. Magyarországon október 15-e az intervenciós felvásárlás első napja, de már maga az árbejelentés is elérte a hatását, hiszen önök 23 ezer forintért már étkezési minőségű búzát ebben az országban nem tudnak venni, nagy valószínűséggel a kormánynak sem kell erre sort keríteni.
(11.40)
A termelők tekintetében természetesen egyértelműek az időpontok, amelyeket csak a tényszerűség kedvéért szeretnék közölni. A Medgyessy-kormány már július 17-én közzétette a közraktározásról szóló rendeletét, tehát az aratás időszakában közzétette; lehetővé tette a termelőknek, illetve a végfelhasználóknak, hogy közraktárba helyezzék a gabonájukat annak érdekében, hogy ne kelljen olcsó áron eladni. A tisztelt képviselőtársaimat szeretném tájékoztatni, hogy ennek megfelelően 16 millió tonna terményt közraktárba tettek, és ennek megfelelően fel tudják venni a támogatásokat a közraktári támogatás tekintetében. Szeretném bejelenteni, hogy a búza exporttámogatására augusztus 15-én jelent meg a rendelet, ennek megfelelően a termelők, illetve a kereskedők 1500 Ft/tonna kiviteli támogatást kapnak.
Azt is szeretném bejelenteni, hogy az intervenciós rendelet is megjelent, mégpedig szeptember 6-án, ennek megfelelően lehetővé válik az intervenciós bejelentkezés a termelők számára. Bocsánat - ezt jelentették be már 16 ezer tonnára az intervenciós rendeletnek megfelelően.
A takarmánykukorica közraktári támogatásáról, mint már említettem, aláírtam a rendeletet. Így a magyar mezőgazdasági termelők lényegesen nagyobb értékesítési biztonsággal nézhetnek szembe e tekintetben. Sajnálatos, hogy ilyen elemi kár következett be az országban, amely egyébként az árakat felfelé hajtotta. A tényszerűség kedvéért ezt is meg kell említeni.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir