DR. KISS ELEMÉR

Full text search

DR. KISS ELEMÉR
DR. KISS ELEMÉR, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Tiszteletre méltónak tartjuk a Lakásbérlők és Lakók Országos Egyesületének tevékenységét, amely egyrészt szakértőivel folyamatosan részt vállalt a lakásprobléma megoldását segítő intézkedések kidolgozásában, másrészt a hozzá forduló lakók számára felbecsülhetetlen értékű jogsegélyszolgálatot biztosít.
El kell azonban oszlatnom egy félreértést: a kiemelten közhasznú tevékenység sem jelent automatikus kormányzati kötelezettséget a szervezet bármennyire fontos tevékenységének támogatására. A kormány ebben az értelemben csak végrehajtója a költségvetési törvénynek, általános kötelezettséget nem vállalhat a tekintetben, hogy minden kiemelten közhasznú tevékenységet és szervezet működését garantálni fogja.
Abban az időszakban, amiről szó van, nem a kormány és nem a Miniszterelnöki Hivatal, hanem az Országgyűlés biztosította a támogatásokat. Csak érdekességként jegyzem meg, hogy az az összeg, amit ön említett, nem is a legalacsonyabb az egyesület történetében, hiszen 2001-ben mindössze 250 ezer forintot kaptak az Országgyűléstől, miközben a '94 és '98 közötti periódusban a legalacsonyabb támogatási összeg 700 ezer forint volt. Ez elég szemléletesen mutatja a két parlament szemlélete közötti különbséget.
Arról tájékoztatom a képviselő urat, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít a civil szervezetek működési biztonságának erősítésére, ezért a miniszterelnök úr szeptember 26-án bejelentette egy új támogatási rendszer alapelveit. Olyan mechanizmus kidolgozására azonban nem vállalkozhatunk, amely a tevékenység fontosságára tekintettel garanciát adna bármely egyesület működési költségének összes fedezetére.
A konkrét ügyre vonatkozóan tájékoztatom a képviselő urat, hogy a Lakásbérlők Egyesülete számára a lakásügyi kormánybiztos és a Miniszterelnöki Hivatal együttesen meg fogja adni a működéshez szükséges minimális összeget.
Köszönöm a figyelmüket, és kérem a válaszom elfogadását. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir