BÁSTHY TAMÁS

Full text search

BÁSTHY TAMÁS
BÁSTHY TAMÁS, az önkormányzati bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az önkormányzati bizottság 2002. szeptember 30-án 7 igen és 6 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak minősítette az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló T/945. számú törvényjavaslatot. A bizottsági vita során elhangzott felvetéseket kisebbségi véleményként ismertetem.
A kisebbség kifogásolta többek között, hogy a parlament október 2-án már le is zárja az adótörvények általános vitáját. Legutóbb, 2000-ben 15 nap telt el az előterjesztés és a módosító indítványok benyújtása között. A jelenlegi 6-7 nap nem teszi lehetővé az ellenzék számára az alapos értékelést, valamint a kiérlelt módosító indítványok benyújtását, és ez a tény lényegesen csorbítja az ellenzék parlamenti jogosítványait. Ezzel egyébként a bizottság kormányoldali tagjai is egyetértettek.
Fokozza ezt a hiányosságot, hogy az adótörvények hatásvizsgálata nem készült el, így a módosítások költségvetési kihatásait sem elemezni, sem korrigálni nem áll módunkban. Az ellenzék csupán a kedvező hatásokat hallja és olvashatja az előterjesztőktől, miközben az illetékek és járulékok növekedéséből adódó jelentős tehertételekről nem kapunk súlyuknak megfelelő tájékoztatást.
Súlyos következményekkel kell számolniuk a helyi önkormányzatoknak is, nem is beszélve arról, hogy az új testületeknek már december 31-éig el kell készíteni saját helyi rendeletük módosításait. Aki önkormányzatnál dolgozott, járatos az önkormányzati ügyekben, az el tudja képzelni azt, hogy ez mekkora teljesíthetetlen feladatot jelent az újonnan felálló képviselő-testületeknek.
Súlyos és követhetetlen, lezáratlan kérdés a gépjárműadó változtatásának hatása, a központi költségvetés elvonási folyamata, az adótételek növekedése. Véleményünk szerint az önkormányzati szubszidiaritást is sérti a kedvezmények szűkülő köre az adózásban.
Ellentmondásos a törvénymódosítás azon állítása is, miszerint az igazságosabb közteherviselés lenne a módosítások célja, miközben a tőkejövedelmek adómentessé tételéből adódó bevételkiesést a munkajövedelmek, illetve az illetékek és járulékok adójának emelésével kívánják kompenzálni.
(12.00)
Tudvalévő ugyanis, hogy a társadalom széles rétegei nem rendelkeznek tőzsdei részvényekkel és nagy összegű megtakarításokkal, így ezek adómentessége csak a gazdagabb, tehetős rétegeket ösztönzi fokozott megtakarításokra, befektetésekre, tehát ez a közteherviselés igazságtalanságát tovább erősítő tervezet.
Ugyancsak elsikkad a tervezetben az is, hogy az szja-terhek csökkentése mellett növelni kívánják az áfaterheket.
A tervezetből kiragadott negatívumok tisztázatlan következményei késztették arra a bizottság ellenzéki tagjait, hogy az általános vitára való alkalmasság ellen szavazzanak, és a kisebbségi különvéleményt megfogalmazzák.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir