DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN, az oktatási és tudományos bizottság előadója: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az oktatási bizottság 11 igen szavazattal, 8 ellenében, 2 tartózkodás mellett találta általános vitára alkalmasnak a törvényjavaslatot. A több mint kétórás, meglehetősen szerteágazó vita során számos érv hangzott el. Mindenekelőtt ellenzéki képviselőtársaink elmondták, hogy soha nem állt még ilyen kevés idő rendelkezésre az adótörvények megvitatására.
Tisztelt Ház! Ez a legkevésbé sem igaz, és ez a bizottság ülésén is elhangzott, hiszen 1998-ban az akkori kormány október 17-én reggel nyújtotta be a Háznak a törvényjavaslatot, és akkor sem állt több idő október 17-e és november 16-a között rendelkezésre, mint ahogy áll 2002-ben. Igaz, az oktatási bizottság elnöke nem a benyújtást követő napra, tehát szerdára hívta össze a bizottság ülését, hanem csak e hét hétfőre, így a bizottság tagjainak egy kicsit több módjuk és idejük volt tájékozódni a törvényjavaslatban foglaltakról, mint a költségvetési bizottság tagjainak.
A vita döntően a választási ígéretekről és azok betartásáról szólt. Ellenzéki képviselőtársaim folyamatosan arra hívták fel a figyelmet, hogy a kormány nem tartja be a választási programban ígérteket. A kormánypárti képviselők viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy a választási és aztán a kormányprogram négy esztendőre szól, és ha egy kormány az első félévben beváltaná az összes választási ígéretét, akkor a következő három és fél évben már nemigen volna mit csinálnia.
Szó került arról az anomáliáról is, hogy 1998-ban az akkori kormány egyszeri és nagyarányú adócsökkentés ígéretével került hatalomra, ezt követően, 1999-ben az adóterhek kifejezetten növekedtek, a családi adókedvezmény, illetőleg az adójóváírás közötti különbség, az adójóváírás elvonására vonatkozó különbség okán. 2000-ben pedig az 5,2 százalékos gazdasági növekedés, és a 9,8 százalékos infláció mellett sem a sávhatárok, sem az adókulcsok nem változtak.
Ehhez képest a jelenlegi kormány, ígéretéhez híven, adócsökkentési javaslattal kezdte hivatali idejét, még ha ez az adócsökkentési javaslat el is maradt attól, amelyet egyébként a kormány és a kormányprogram négy esztendőre tervezett.
Felmerült a vitában az is, hogy amikor az adócsökkentésről, és általában az adókról és elvonásokról vitatkozunk, akkor annak a költségvetésnek teremtjük meg a bevételi oldalát, tisztelt képviselőtársaim, amely költségvetésben, meg vagyok győződve róla, minden képviselőtársam, amikor vitára sor kerül, a kiadások növelése mellett fog kardoskodni. Mindenki el fogja tudni mondani, hogy mi az, amire nem jut pénz, márpedig az, amire a pénz jut, annak a fedezetét most teremtjük meg. Lehet tehát - hangzott el a bizottság ülésén - nagyobb arányú adócsökkentést követelni, de ennek bizony a költségvetés kiadási oldalában következményei vannak.
A másik komoly vita a jövő évi adórendszer és a családi adókedvezmény összefüggéseiről bontakozott ki. Ellenzéki képviselőtársaink azt állították, hogy ennek az adótörvénynek a következtében a családi adókedvezmények elveszítik értelmüket; egyrészt azért, mert nem növekszik az adókedvezmény jogcímén leírható összeg, másrészt pedig azért, mert az adójóváírás növekedésével relatíve hátrányos pozícióba kerülnek azok a többgyermekesek, akik eddig is leírhatták mindezt az adójukból.
A kormánypárti képviselők ebből azt a következtetést vonták le, amit már négy éve szüntelenül hangsúlyoznak, hogy az adócsökkentés, illetőleg adókedvezmény nem igazán jó formája a családtámogatási rendszernek, hiszen szándékától függetlenül minden adókönnyítés ezt az adókedvezmények útján történő családtámogatási rendszert összekuszálja.
Végezetül, a vitában elhangzott, hogy a jövedelemtulajdonosnak mindegy, hogy milyen jogcímen marad több pénz a zsebében, hogy az adók vagy a járulékok csökkennek-e. Márpedig, ha az adók és járulékok együttes csökkenését vesszük figyelembe, akkor 230 ezer forint havi keresetig mindenki jól jár ezzel a javaslattal.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir