SOLTÉSZ MIKLÓS

Full text search

SOLTÉSZ MIKLÓS
SOLTÉSZ MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az idei tavasz felemelő gondolatokkal, szebbnél szebb ígéretekkel, a szocialisták és a szabad demokraták politikusainak fantasztikus ötleteivel köszöntött hazánkra. Méltán gondolhatta az ország egy része, hogy itt a tavasz tizenhét ígéretes pillanata. A nyár a múltat idéző ötéves tervek hangulatát árasztotta felénk. A sztahanovista kormánytagok már fele annyi idő alatt teljesítették a rájuk rótt feladatokat, ahogy önök mondják, vállalásaikat.
(Az elnöki széket Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Lassan beköszöntött az ősz: önök lesöpörték a padlásról azt, amit az előző kormány, illetve kormányzat alatt az adófizetők befizettek. Nagyvonalúan kiosztottak mindent, amihez semmi érdemszerző munkájuk sem fűződött. És mint mindig, most is eljött az igazság pillanata. A második száznapos terv olyan haloványra sikerült, mint Demis Roussos fellépése Szegeden, az MSZP kampányrendezvényén.
Most nézzük, hogy milyen adótörvényekkel örvendeztetik meg önök a választóikat, az országot, a nagycsaládosokat, a szociális és egészségügyi intézményeket.
Kezdjük a családi adókedvezménnyel! A családi adókedvezmény bevezetésének és azt követően jelentős mértékű emelésének eredményeként több százezer család érezte, hogy a tisztességes munkával megkeresett jövedelme ott marad, ahol a legnagyobb szükség van rá: a gyermekek nevelésében. A most kiadott adótörvény-javaslatban egy forintnyi emelésre sem méltatták e családokat. Azokat a családokat nem hajlandóak támogatni, akiknek gyermekei az elkövetkezendő évtizedekben a nyugdíjakat fogják munkájukkal előteremteni. A családi adókedvezmény emelésének hiánya miatt a három- és többgyerekes középkeresetű családok személyi jövedelemadó-terhelése nőni fog - az önök táblázatából is kitűnik ez. Ez egyáltalán nem mérsékli az esélyegyenlőtlenséget, mint ahogy önök hirdetik.
(19.40)
A tőzsdei ügyleteken elért árfolyamnyereség-adó eltörlése helyett egy magát szocialistának nevező kormánynak sokkal inkább a családok támogatására kellene helyeznie a hangsúlyt. Az átengedett 5 milliárd forintos adóbevételből jutna a családi adókedvezmény emelésére is, de úgy látszik, mostantól az is a családpolitika része lesz, ha Medgyessy Péter miniszterelnök családjának nem kell adóznia a 80 millió forintnyi részvényei után.
Egyébként örülnénk, ha egyszer elmagyaráznák a választóknak, hogy mennyivel nagyobb munka, mennyivel nagyobb érdem az, ha valaki a tőzsdén nagy pénzekkel ügyleteket köt, mint annak a tevékenysége, aki mezőgazdasági kistermelő, kisvállalkozó vagy esetleg bérből és fizetésből élő. Az utóbbiaknak is eltörölhető lehetne minden adója, hogy a megtakarításaikat ösztönözzük, fejleszthessenek és élénküljön a forgalmuk?
Tisztelt Képviselőtársaim! Az adótörvények 2003. évi változása különösen sújtja a szociális és egészségügyi ágazatot. Most már megértjük a kampányban sokat emlegetett "rendbe tesszük az egészségügyet" szlogent. Ez a kormány olvasatában azt jelenti, hogy az áfakulcsok emelésével, a gépjármű-üzembentartás költségeinek drasztikus növelésével rontja az ágazat helyzetét. Ugyanis 12 százalékról 25 százalékos kategóriába került a szállítás, a mosás és a vegytisztítás forgalmi adója. Nem kell külön hangsúlyozni, hogy milyen terhet jelent majd ez az emelés a szociális és egészségügyi ágazatban is.
A bizottsági meghallgatáson a Pénzügyminisztérium képviselője nem tudta megmondani, hogy mekkora lesz ez a pluszteher az intézményekben, de a javaslata szerint mindenképpen kompenzálni szükséges a kieső összegeket. Magyarán: semmiféle elképzelésük nincs önöknek arról, hogy milyen módon támogatják a kórházakat és az egészségügyi intézményeket az emelkedő adóterhek mellett.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kérdés már csak az: ki fogja vállalni az úgynevezett vállalásaik után, az elhibázott döntéseket követően a felelősséget? Miért kell a magyar társadalomnak egy Bokros-csomagot követően, néhány év után egy László-csomag felé haladnia?
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir