DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Megdöbbenéssel hallgattam Salamon László - bár korántsem szokatlan - állásfoglalását a képviselők jogaival kapcsolatosan. Ő nem mást állít, mint hogy a beterjesztőknek a Házszabály 85. §-a, illetve a következő paragrafusok alapján nincsen előterjesztési joga.
(15.00)
Ő úgy gondolja, hogy a Magyar Országgyűlés képviselőjének nincsen határozatkezdeményezési joga. Tudniillik ő azt hitte, hogy burkolt jelentést adtunk be képviselőtársaimmal együtt, és ez nem felel meg a Házszabálynak, illetve egy korábbi salamoni döntésnek nem felel meg (Derültség az MSZP soraiban.), amit akkor is vitatható módon terjesztett a Ház elé, illetve a többség kényszerével fogadtak el.
A mi álláspontunk nagyon határozott. Az országgyűlési képviselő előterjesztési jogát korlátozni nem lehet; különösen akkor nem lehet, ha a Házszabályon alapul. Az előterjesztői jogok közül az egyik a törvénykezdeményezés, a másik a határozati javaslat beterjesztése. Semmi alkotmányos korlátja nincs annak, hogy az országgyűlési képviselő milyen információs bázison terjeszti elő a határozati javaslatát. Lehet akár a mindennapi életből vett tapasztalata, az előterjesztések döntő többsége ilyen, akár a törvényjavaslatok, akár a határozati javaslatok tekintetében. Lehet ez a Ház falain belül, akár az egymás közötti beszélgetésből szerzett tapasztalat, akár frakció kialakított álláspontjának a továbbviteléből, tehát ez is egy teljesen jogszerű, legitim előterjesztési vagy információs bázis, ez alapján is lehet. És lehet olyan is, hogy benn ül egy képviselő a vizsgálóbizottságban, hovatovább - ha nincsen kitiltva, és nem zárt ülésen dolgozik egy vizsgálóbizottság - akár alanyi jogon benn ülhet a vizsgálóbizottság ülésén, és az alapján, amit ott tapasztal, amit ott lát, hall, egy előterjesztést készíthet. Ez akár lehet egy törvénykezdeményezés, akár lehet egy határozati javaslat. Van-e joga ezt bárkinek korlátozni, azt, hogy milyen információból és milyen előterjesztést tesz a képviselő, egyedül vagy csoportosan? Határozott álláspontunk szerint nincs.
Tehát alanyi jogon a képviselői jogállásnak megfelelően terjesztettük elő azt a határozati javaslatot, amely nem másról szól, mint a Medgyessy Péterrel kapcsolatos korábbi országgyűlési vita, a bizottságban elhangzott vita, a bizottságban szerzett információk összesítése, egy bizonyos szintézise, amely álláspontunk szerint határozati javaslat formájában lezárta volna ezt az ügyet. Akár semmi köze nem kellene hogy legyen a bizottsági munkához ennek a határozati javaslatnak, önálló módon bármelyik képviselőtársam, én magam, bármelyik képviselőtársam vagy akár együtt előterjeszthettük ezt a határozati javaslatot. Ezért nem is értem azt, hogy Salamon László mire hivatkozik, amikor a Házszabály kijátszásáról beszél. Szerintem maga sem tudja, de ez kiderült az előterjesztésből.
Mindebből következik, mi úgy ítéljük, a Házszabálynak teljesen megfelel az önálló képviselői indítvány, amely egy határozati javaslatot tartalmaz, és a határozati javaslattal kapcsolatosan indokolási kötelezettség gyakorlatilag nincs is. Egyszerűen mezítláb be lehetett volna terjeszteni egy határozati javaslatot, azt csak a széles körű közvélemény, illetve a Ház tájékoztatása okán nyújtottuk be úgy, hogy részletesen megindokoltuk, miből gondoljuk azt, hogy ezt a határozatot meg kell hozni az Országgyűlésnek. Hozzáteszem, ez a határozati javaslat és az általunk követett eljárás a közvélemény teljes tetszésével találkozott, azt hiszem, hogy minden visszajelzés ilyen irányú.
Köszönöm a szót, és nagyon kérem Salamon Lászlót, máskor ne ferdítse el azt, amit mi állítunk. Határozati javaslat előterjesztéséhez jogunk van, ezt ön sem tudja korlátozni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir