DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! A Magyar Posta ügyei már régóta foglalkoztatják a közvéleményt. A korábbi elnök-vezérigazgató leváltása óta átvilágították a Posta eddigi tevékenységét, melynek eredményeként négy feljelentés született. Ugyanakkor sajtóhírek szerint az ex-vezérigazgató pert indít a jelenlegi vezetés ellen az előző hetekben tett kijelentések miatt.
A cég új vezetősége szerint ugyanis az elmúlt három évben a korábbi menedzsment 12 milliárd forint veszteséget okozott a Postának, elsősorban előnytelen szerződéskötésekkel. Az informatikai beruházások terén többszörösen megvásárolt licencek, a verseny indokolatlan kizárása, a költség-hatékonyság elemzés hiánya jellemzik a helyzetet. Mindezeken túl a Posta mintegy 40 külső szakértőt, céget és magánszemélyt egyaránt is foglalkoztatott, akiknek havonta 15-20 millió forintot fizetett. Az esetek többségében olyan feladatok elvégzésére kérték fel ezeket a cégeket, illetve magánszemélyeket, amelyeket a Posta saját szakemberei is el tudtak volna látni. Egy szakértő például gépkocsibérléssel kapcsolatos tanácsaiért havonta több mint 1 millió forintot kapott.
A volt elnök-vezérigazgató a vezetőség komfortérzetére is tetemes pénzt költött. A vezérigazgatóság tárgyalóját, amelyet a helyiek csak szivarszobaként emlegetnek, 190 millió forintért, az ennek közelében található konyhát 209 millió forintért újították fel. (Dr. Kis Zoltán: Úristen!) Mindehhez hozzá kell tenni, hogy egy kisebb vidéki postahivatal felépítése az üzleti kimutatás szerint mintegy 50-70 millió forintba került.
Szeretnék tisztán látni, hogy milyen helyzetben van jelenleg a Magyar Posta, vajon tudja-e cáfolni a korábbi vezetés a mostani állításokat, a vizsgálatok eredményeit. Kérdezem ezért az államtitkár utat, hogy milyen módon kívánják megállítani az állami pénzek szórását, felszámolják-e a felesleges üzletágakat, s kifizette-e már a Fidesz a két választási forduló között május 8-án kézbesített levelek után járó 109 millió forintot a Magyar Postának.
Várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir