DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm megtisztelő érdeklődését a Medgyessy-kormány közigazgatási reformja és az önkormányzati rendszer átalakítása iránt. Azok a kérdések, amelyeket ön föltett, nagyon fontos elemei a reformnak, és miután ez a kétperces műfaj nem alkalmas arra, hogy részletesen elmondjam, hogy már hol tartunk az eddigi munkában, én megtiszteltetésnek tartanám, ha mondjuk, kezdeményezné, hogy az önkormányzati bizottság ülésén beszéljek arról a képviselőknek, kormánypártiaknak, ellenzékieknek egyaránt, hogy hol tartunk az önkormányzati reform munkálataiban.
A sürgetést értem, hiszen már az Orbán-kormány programjában is benne volt, hogy újragondolja a kistérségi funkciókat, és négy év alatt nem sikerült. Mi előbbre jutottunk már az elmúlt néhány hónap alatt. Elég, ha arra utalok, hogy egy olyan új alapot is létrehozott már a kormány, ami a kistérségeket támogatja, és amely ebben az évben 1 milliárdos összeggel, a jövő évben pedig jelentősen megnövelt összeggel fogja a kistérségi önkormányzati társulásokat támogatni.
Ami a hatásköröket illeti: nem kell várni a regionális választott önkormányzatok megalakításáig az önkormányzati reform azon lépéseivel, ami már a munka folyamatában megkezdődött és elvégezhető. A feladatok és hatáskörök áttekintése megkezdődött. Az Idea Körben, amelyet Ágh Attila professzor úr vezetésével hoztunk létre, már nagyon szépen előrehaladott munkák folynak a feladat- és hatáskörök áttekintése tekintetében. Amit ön itt alapelvként megfogalmazott, hogy a települési önkormányzatok autonómiája ne csorbuljon, de mégis a feladatellátás képességéhez igazodjanak a kistérségi hatáskörök, úgy tűnik, hogy a tudósok, kutatók, gyakorlati szakemberek között ebben a kérdésben egyetértés van. Tehát mi szeretnénk ezen az úton továbbmenni.
Az a jogi konstrukció, hogy önkormányzati feladat- és hatáskör közvetlen címzettje legyen a kistérségi önkormányzati társulás, még jogilag nincsen kész a hatályos jogi szabályozásban. Az én megítélésem szerint ez kétharmados törvényt is érint, tehát erről nyilván kell majd az ellenzéki pártokkal is egyeztetni. Remélem, hogy ezt önök is pártolni fogják.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir