NÓGRÁDI ZOLTÁN

Full text search

NÓGRÁDI ZOLTÁN
NÓGRÁDI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Asszony! Az MSZP választási programjában az önkormányzati közigazgatási reform egyik sarkalatos kérdése a kistérségek megerősítése szervezeti és hatásköri szempontból egyaránt. Ugyanezen program a közigazgatási funkciók mellett a kistérségek területfejlesztési, -rendezési feladatait is hangsúlyozza, fejlettségi szintjüknek megfelelő mértékben és finanszírozás mellett. A kistérségek, településszövetségek forrásait a regionális önkormányzatok forrásai mellett a települési helyi adók, a helyben képződő szja átengedésében fogalmazza meg a program.
A célkitűzéssel alapvetően egyetértek, mindezek azonban számos kérdést vetnek föl. Mikorra várható az önkormányzati hatáskörök reformja? Az önkormányzati hatásköri reform alapfeltétele a regionális önkormányzatok létrehozásának. Vajon ez 2006-ig várat majd magára? Ha csak 2006-ban, a regionális önkormányzatok felállásával számíthatunk az önkormányzati hatáskörök reformjára is, addig milyen módon erősíthetőek meg a kistérségi hatáskörök anélkül, hogy ne csorbuljanak a helyi és a területi önkormányzati hatáskörök? Honnan származtathatóak a kistérségi feladatok finanszírozásának forrásai úgy, hogy a helyi önkormányzati bevételeket ne vegye igénybe?
Ha a kistérségeknek nincsenek megfelelő hatáskörei, központi finanszírozást a működtetésükhöz nem kapnak, a még fel nem álló regionális önkormányzatok értelemszerűen a feladataik ellátásához decentralizált forrást juttatni nem tudnak, hogyan készülnek fel a közigazgatási, területfejlesztési és integrációs feladataik ellátására, amelyeket a kormányprogram számukra mint alapvető egységek számára előír?
Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir