TÓTH ISTVÁN

Full text search

TÓTH ISTVÁN
TÓTH ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Asszony! Úgy gondolom, hogy legelőször is vissza kell utasítanom az ön minősítését és az ön felelősségre vonó szavait az ellenzék felé. Úgy gondolom, már előttem Turi-Kovács képviselőtársunk is említette, az önök beterjesztéséért nem az ellenzék felelős, nem az ellenzéket kell számon kérni. Nagyon szánalmas az a visszamutogatás, ami az előző kormányzati ciklus felé történik, és szánalmas az a magyarázkodás, hogy fölkészületlenségében igazából ehhez az országos hulladékgazdálkodási tervhez a miniszteri expozéjában semmit nem tett hozzá. Ezért voltam kénytelen ügyrendi fölszólalást tenni, mert egy miniszteri expozéból nem tűnt ki a hangsúly és az egyensúly. Gyakorlatilag itt tétován nézzük, hogy vajon merre van az előre a következő négy évben a hulladékgazdálkodás területén - legalábbis amíg önök vannak kormányon. Ez nem tűnt ki az ön fölszólalásából, éppen ezért úgy hiszem, hogy az, amit Orosz képviselő úr a Szocialista Párt soraiból próbál itt védelem gyanánt kétpercenként fölmutatni, eléggé kevés és eléggé fölkészületlen igazából.
(21.30)
Ha elővették volna az előző kormány által beterjesztett hulladékgazdálkodási tervet, és valóban összehasonlították volna a kettőt - nemcsak virtuálisan, ahogy itt mindenki mondja -, akkor néhány furcsaságra azért rájöttek volna. Éppen ezért azt is szeretném elmondani, ami kézzel kitapintható, ha már a szakmai érveinket felrúgják, mert a dolog igazából nem érdekli önöket. Azért nem érdekli önöket, mert nem kívánják megoldani a feladatot. Fel akarnak mutatni egy anyagot - ahogy Illés bizottsági alelnök úr mondja -, ki akarnak pipálni egy feladatot, aztán hogy az országban mi történik, az egyáltalán nem érdekli önöket. Ezért szeretném felmutatni, hogy mi a különbség a most beterjesztett anyag és a tavasszal beterjesztett anyag között, amit - pontosítva miniszter asszony szavait - nem azért vont vissza a kormány, mert rossz, hanem azért, mert a kormányváltásnál mindent illő visszavonni. Az új kormánynak pedig, amikor feláll, illő beterjeszteni, és nem rajtunk kérni számon, hogy nincs beterjesztve.
Egy olyan vitára hivatkozott, amelyen ön nem volt ott, és azt mondta, hogy az ellenzék sem tette szóvá. De szóvá tette, én is szóvá tettem, hogy meg fogjuk nézni, a kormány szeptemberben beterjeszti-e a hulladékgazdálkodási tervet. Szeptemberben nem terjesztette be, holott akkor Orosz Sándor felelősséget vállalt ezért, azt mondta, hogy oda fognak figyelni, be lesz terjesztve. Nem történt meg, de a Fidesz ezen nem csodálkozik, mert az nem szokott megtörténni, amire önök ígéretet tesznek és amire személyes felelősséget vállalnak, lásd Medgyessy úr tankönyve.
De visszatérek a hulladékgazdálkodási tervre. Ezt irányelvként is csak gyenge beterjesztésként szabad felfogni, ugyanis míg az előző 234 oldalas volt, addig az önöké 80 oldalas. Az átdolgozás valóban stimmel, csak abban a vonatkozásban, hogy az összes mellékletet elhagyták, és a lehető legszerencsétlenebb, leggyengébb módon kivonatolva beletették azokat a tervbe, ami ezek után már nem terv, mert a lényeg ki van szedve belőle. Úgy szokták mondani, hogy kiherélték. Amit képviselőtársaim is kifogásoltak, a határidőket, a forrásokat és egyebeket, kivették belőle. Ezek után nem önöknek kellene magyarázatot kérni azért, hogy nem értik az érveinket. Kezdjék el a munkát nulláról! A zakót rosszul gombolták be, gombolják ki és kezdjék elölről.
De ha már a kettő összevetését nézzük, azt látjuk, az átdolgozásban összességében annyi történt, hogy a forrásoldalon mintegy 100 milliárd forinttal többet jeleznek a 2003-2008-as intervallumra, mint ahogy az a tavasszal beterjesztett anyagban volt. De igazából ez is hibádzik, mert még matematikailag se stimmel. Az összesítőben - ahol külön úgy írja, hogy gazdaságfejlesztés és intézményfejlesztés összesen - a 347-362 milliárd forint helyett 359-380 milliárd forint van. Össze kell adni! Ezekhez miért adjuk a nevünket? És miért vonnak felelősségre bennünket azért, hogy ezt nem vállaljuk föl? Persze, hogy nem vállaljuk fel, amikor számszakilag sem stimmel.
Visszatérek az elvekre, de nem akarok ismételni, mert látható, hogy önök nem azon a hullámhosszon vannak, mint amit mi az előző időszakban megpróbáltunk kihozni. Megpróbáltuk és kritizáltuk is! Annak idején a hulladékgazdálkodási törvényről én is azt mondtam, hogy nem a legjobb törvény, jobb törvényt is el tudnánk képzelni, de módosító javaslatokkal - amelyek közül jó néhányat én is jegyeztem - együtt elfogadható és majd az élet levizsgáztatja. Most úgy látszik, hogy nem az élet vizsgáztatta le a törvényt, hanem a törvény vizsgáztatja önöket. Ezek után ne rajtunk kérjék számon, hogy nem sikerül betartani az ütemezést, hiszen önök már hónapok óta kormányoznak. Úgy vélem, hogy ez a szánalmas visszamutogatás már réges-régen nem illő.
A bizottsági ülésen sajnálatosnak tartottam, hogy a tárca politikai vezetése nem jelent meg, nem tisztelte meg jelenlétével az első helyen kijelölt szakbizottságot. A tárca politikai vezetéséből senki nem volt jelen, csak a köztisztviselők, akiknek a szakfeladat előterjesztése miatt nyilván meg kellett jelenniük, és meg kellett védeniük a mundért. Nekik erre volt felhatalmazásuk. A törvény politikai hátterét önök nem is akarták elővezetni. Most is a folyamatos visszamutogatással a lényegről akarják elterelni a figyelmet. Pontosan arról a lényegről, ami számszaki hibákkal tarkítva van, és amiről képviselőtársaim előzőleg azt mondták, hogy ez teljesen lényegtelen, forrásoldalról sem lesz lefedve. Nyilvánvalóan azért sürgetik ennek a tervnek, illetve országgyűlési határozatnak az elfogadását, hogy ne tudjuk összevetni a költségvetéssel, és ne tudjuk a kettőt egy vitában összehasonlítani.
Tényleg, mi sürget bennünket arra, hogy ezt ma itt és most lezárjuk? Az égvilágon semmi. Köppen úrra, az uniós nagykövetre fogják, hogy azt mondta, illő lenne beterjeszteni. És ha nem? Nem mondta azt, hogy akkor nyakazás lesz. És különben is, ki az, aki úton-útfélen meg akar felelni az Uniónak, feltett kézzel rohanva Brüsszelbe? Nem mi, hanem önök. Önök, akik mindenáron, az ország kárát látva is, ezeket az ügyeket asztal alá söprik, vagy szakmailag megoldatlanul terjesztenek elő valamit, csak hogy kipipálják az idei őszi tervben. A környezetvédelmi és vízügyi tárcának az idei évben ez a legfontosabb feladata. Erre a politikai vezetés részéről ilyen gyenge anyaggal ideállítani nagyon nagy felelőtlenség.
A felszólalásom végén már csak annyit szeretnék elmondani, hogy a hulladékgazdálkodási tervnek azokra a szakmai fejezeteire sem fordítottak elegendő időt, amelyek kiszámíthatók és könnyen tervezhetők lennének. Nem kellett volna a betétdíj, letétdíj és termékdíj oldalon semmilyen más évtizedes tanulmányokat hónapokig feldolgozni, csak az előző évekét, és azt a szakmai gárdát felhasználni, amelyik eddig a tárcánál volt és amelyik tudja javítani ezt a rendszert. De még erre se fordítottak figyelmet, holott mindannyian tudjuk, hogy a termékdíjrendszeren változtatni kell, mert az uniós előírások ezt ki fogják belőle szedni. Később még folytatom. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir