VARJU LÁSZLÓ

Full text search

VARJU LÁSZLÓ
VARJU LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Örülök annak, hogy visszatértünk abba a mederbe, hogy igazából egy szakmai párbeszéd folyjék, és ezeket a kérdéseket tekintsük át, még akkor is, hogyha az elmúlt percekben megtudtuk, hogy az összes bizottságban hozzá nem értő, dilettáns ellenzéki képviselők vannak, akik megtévedésből értettek egyet azzal, amit korábban saját maguk is támogattak. De remélem, hogy ezen túl tudunk lépni, s így akkor azt is el tudom mondani Horváth képviselőtársamnak, hogy nekem a saját gyerekem iskolájába kell bevinnem azokat a szárazelemeket, ott élnek ezzel a lehetőséggel, és itt, Budapest közelében ezt meg lehet tenni. Azt gondolom, hogy ez helyben megoldható és jól eljárható kérdés.
Magyarországon az elmúlt évtizedekben egyrészt a jogi szabályozás, másrészt a műszaki megoldások hiánya miatt, továbbá gazdasági okokra is visszavezethetően az emberi munkavégzés során keletkezett hulladékok kezelése, elhelyezése, minimalizálása nem volt megoldott. A nemzeti környezetvédelmi program részeként kidolgozásra kerülő országos hulladékgazdálkodási terv éppen ezért nagy jelentőségű, és ezért ezt ennek is kell tulajdonítanunk.
Az elkészített terv feladatmeghatározásaival szakmailag teljes mértékben egyet lehet érteni, a kitűzött feladatok súlyozása azonban néhány gyakorlati hulladékártalmatlanítási munka tanulságait figyelembe véve korrigálható. A kitűzött feladatok alapvetően műszaki, jogi, továbbá ismeretterjesztési feladatokra is csoportosíthatók. Valamennyi feladat megvalósítását a gazdasági lehetőségek teszik függővé. A kitűzött műszaki feladatok céljaira jellemző, hogy valamennyi esetben műszaki fejlesztési, kutatási munkát vagy különböző feladatok megoldására alkalmas modern, hatékony technológiák, berendezések megvásárlását igénylik.
A rendszerváltást követően a műszaki fejlesztő, kutató és tervező intézetek nagy része megszűnt vagy néhány részproblémára szakosodva végzi jelenleg is munkáját. Egyéb bonyolultabb környezetvédelmi probléma megoldásánál a pályázók széthullott, egykori kutató szakemberek által alapított kft.-kben és bt.-kben dolgoznak. E vállalkozásoknak nincs elegendő tőkéjük arra, hogy a potenciálisan meglévő szellemi értékeket környezetvédelmi feladatok során gyakorlati értékké konvertálhassák, és ezért az esetek többségében viszonylag alacsony színvonalú, lehetőleg egyszerű eszközöket igénylő, számos esetben problémát elodázó megoldás születik. Néha még az sem.
A környezetvédelmi feladatok kivitelezésénél az esetek nagy részében alapszempont, hogy a lehető legolcsóbb és ne a legmegfelelőbb megoldások kerüljenek megvalósításra. Az elmúlt években gyakorlattá vált, és a jelenlegi helyzet is azt tükrözi vissza, hogy a keletkezett hulladékokat némi előkezelést követően külföldre kell szállítani. Így került ártalmatlanításra a hírhedt garéi hulladék is, fejlett nyugati országok voltak a befogadók. Kevésbé ismert, hogy a garéi hulladék egy részét Ausztriában, a bécsi hulladékégetőben ártalmatlanították. Talán nem kell bizonygatni, hogy Ausztriában a környezeti károk felszámolása és megelőzése kritikusan komoly követelmény, mégis Bécsben, a lakott területhez viszonylag közel, a garéi hulladék égetésére lehetőség volt.
Az ürömi és a budafoki gázgyári massza ártalmatlanítása, amelynek költsége sok milliárd forint, várhatóan szintén az előbbi módon történik, és kiszállítjuk akkor is, amikor erre magyar mérnökök által kifejlesztett, gyakorlatilag meglévő létesítményeinkben megvalósítható, hasznosítható technológia áll rendelkezésre. A technológia kifejlesztői az eddig gyakorlatnak megfelelően technológiájukat külföldön értékesítik, még az is lehet, hogy a hulladékot külföldön befogadó cégnél.
Második témakörben foglalkozni szeretnék azzal, hogy a dokumentum reálisan 2008-ig tervezi az égetőkkel kapcsolatos elővizsgálatok elkészítését. Azonban az égetéses előkezelés még nem teljes ártalmatlanítás, hiszen az égetési maradék - körülbelül 25-30 százalékos tömeg - szintén végleges lerakásra szorulna. Felhívnám a figyelmet, hogy az Európai Unió által megkövetelt érték, miszerint 5 százalék alatti szervesanyag tartalmú hulladékot lehet csak lerakni, nem kizárólag égetéssel érhető el. A piac az EU területén is kikényszerített más eljárásokat, biológiai, mechanikai előkezeléssel az említett követelmény teljesíthető, 100-150 ezer lakosú régiónak is. Nagyvárosi égetők mellett ezt is preferálhatnánk és megvizsgálhatnánk.
Az anyag 38. oldala foglalkozik a hódmezővásárhelyi veszélyeshulladék-lerakó megépítésével, amit azonban az elmúlt hónapok politikai vitái komoly veszélybe sodortak, hiszen ott ma ellenzéki képviselők nagyon komoly ellenvéleményt, illetve ellenpropagandát fejtenek ki, és ez komoly veszélyeket hordoz magában.
A kitűzött környezetvédelmi feladatok végrehajtásának további nagyon fontos feltétele a szükséges pénzügyi feltételek biztosítása. Meggyőződésem, hogy Magyarországon a környezetvédelem helyzete jelentősen jobb lenne, ha az állami költségvetés, valamint a különböző egyéb források erre a területre több pénzt biztosítottak volna az elmúlt évtizedekben. Éppen ezért a környezetvédelmi szemlélet megalapozása az állami költségvetés készítése során veszi kezdetét.
A környezetvédelem, a mai pénzügyi szabályozók mellett, szükséges rosszként van jelen a gazdasági életben. A szakmai szabályozással egyidejűleg a gazdasági ösztönzők komoly megváltoztatására van szükség. A környezetvédelemre költött összegek jelenleg sem a szükséges, sem az elégséges feltételek biztosításához nem elegendőek. Ezért felhívom mindenki szíves figyelmét, hogy a költségvetés előkészítése során is mindezeket vegyük figyelembe, és ennek megfelelően tartsuk ezt be.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir