DR. MAGDA SÁNDOR

Full text search

DR. MAGDA SÁNDOR
DR. MAGDA SÁNDOR (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Igen, elfogadom. Az előzőekhez talán csatlakozom is ezzel a felvetésemmel, mert azt tudjuk, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium is azt örökölt, mint bármelyik más minisztérium: üres kasszát és lerobbant minisztériumot. Azzal kezdtük, hogy sertésválság, és sorolhatom végig, de most a kérdést a szőlőborral kapcsolatosan teszem fel.
Tudom, nyár közepén érzékeltük már azt, hogy ebben az ágazatban is problémák vannak. Azzal is tisztában vagyok, hogy a minisztérium különböző lépéseket tett meg. Természetesen azok a mérhetetlen hibák, amelyek felhalmozódtak a forint felértékelésével: a parasztot leértékelték, ezért az exportkivitelünk csökkent.
A másik, ami nagyon jelentős: a jövedéki törvénnyel pont azokat a borosgazdákat tették tönkre, akik 150-200 ezer hektolitert el tudtak mérni, el tudtak adni évente. Ez is csökkenti a piacot.
A harmadik nagyon kemény kérdés: megszűntek a keleti piacaink, amelyek eddig a tradicionálisak voltak. Így a 2002. évben egy közepes termés is nagy gondokat okoz a különböző borvidékeken. Úgy éreztük, amikor a munkacsoportunk tevékenykedett és különböző területeket felmért, hogy a problémák ellenére a 2002. év adhat egy olyan lehetőséget, hogy talán az elmúlt 10-15 év legkiválóbb szőlőminőségét tudjuk betakarítani. Ezért is figyeltük a minisztériumnak azon törekvését, amit a különböző intézkedésekkel azért tesz meg, hogy a termelők ne adják el olcsó pénzért a szőlőjüket.
Szeretném azt kérni az államtitkár úrtól, erősítsen meg bennünket abban, hogy biztathassuk a termelőket, hogy az intézkedések megtörténtek, és konkrétan ezek közül egyet-kettőt emeljen ki. (Font Sándor: Rendeletszámmal együtt!) Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir