DR. SZANYI TIBOR

Full text search

DR. SZANYI TIBOR
DR. SZANYI TIBOR földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Nagyon szépen köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, ahogy ön felsorolta, a borágazat különösen sok csapást szenvedett el az elmúlt időszakban, olyan csapásokat, hogy ez bizonyos értelemben megrokkantotta a szakma összefogására hivatott Bor Terméktanácsot is, magyarul a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát is, és én június óta csak ámulok-bámulok, hogy az adatszolgáltatás is hogyan akadozik.
Meg lehet nézni a sajtóban: 5 millió hektoliter borfölösleggel kezdték, aztán utána a tárgyalások idején 3-3,5, most érdekes módon 1 millió hektoliter fölösleges borról beszélnek, ugyanakkor pedig a szakma, mint a szakmáért felelősséget vállaló Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, azért elmulasztott egy-két intézkedést az elmúlt években. Például törvény adta kötelezettségeit sem teljesítve, nem hozott létre intervenciós alapot, nem hajtották végre a fajtához igazodó termésszabályozást; tehát egy csomó minden volt, amit, ha úgy tetszik, a szakma oldalán is elkövettek. A dolog másik végén persze ott van egy halom termelő, rengeteg termelő, kistermelő, aki e csapások dacára keresi a megoldást.
Mit tud tenni egy kormány? Azt mondja: igen, szolidáris vagyok veled, és segítek. Három dolgot emelnék ki.
Az egyik az, hogy a Világkereskedelmi Szervezettel meglévő fix lehetőségeinken belül kétszer 191 ezer hektoliter hordós borral nyújtunk exporttámogatást, ez praktikusan a 2002-2003-as keretnek az évforduló környéki egybevonása. Ez, kérem szépen, 28 forint/literes támogatást jelent a gazdák javára exportcéllal. Itt próbáljuk valamennyire kompenzálni a forint felértékelődéséből fakadó veszteségeket. A közraktározási kereteket kibővítjük, 1 millió hektoliterre tesszük lehetővé (Az elnök jelzi az idő leteltét.) a közraktározást annak érdekében, hogy a gazdák átmeneti forgóeszköz-ellátása ne csökkenjen; és akkor majd a következő egy percben a többit. Köszönöm.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir